7 rossz kiválasztási szokás, amelyeket azonnal el kell felejtened

szerző: Jobline
2019 augusztus 08.

Mindenkinek vannak rossz szokásai, amiktől nehéz megszabadulni: valaki rágja a körmét, egyesek folyton a mobiljukat lesik. De amikor a kiválasztási folyamat is hemzseg a kontraproduktív, káros tendenciáktól, itt az ideje változtatni.

A rossz szokások kialakulása összetett folyamat. Valami kiváltja a viselkedést, és erre az indítóokra rutinszerűen reagálunk. Ha a reakciónkra pozitív visszaigazolás érkezik, az fenntartja a szokást. Egy rossz szokás leépítéséhez tehát meg kell értenünk a kiváltóokot, megszüntetni azt, és helyette újakat betervezni, melyek szintén motiválóak. A jó üzleti eredmény azon múlik, milyen szokásokat építünk ki a hatékony munkavégzés érdekében. A szervezetekben, amennyiben a vezető és néhány kulcsfigura változni kezd, a többiek is követik a jó példát. Ezért először meg kell határoznunk, miért akarunk változást elérni, mi felé akarunk elindulni.

Nézzük meg, milyen általánosan előforduló rossz szokást kellene minden HR-esnek levetnie ahhoz, hogy a legjobbat nyújtsa a szakmájában:

1.  Nem veszik figyelembe, hogy a jelentkezőnek sincs tengernyi ideje         
Fordítva elvárjuk, sőt természetesnek vesszük, hogy a jelentkező tiszteletben tartsa, hogy állandóan kerget a tatár, ezért ne érkezzen késve az interjúra, alkalmas legyen számára az általunk felkínált időpont, esetleg ne hozakodjon rögtön elő azzal, vajon a próbaidő alatt is elmehet-e vakációzni. De gondoljunk csak bele: attól még, hogy valaki állást keres, ugyanúgy lehet fontos elfoglaltsága, mint nekünk. A jelentkezőnek is vannak teendői, ezért ne hívjuk fel őket korán reggel vagy késő este, és legyünk rugalmasak az állásinterjú időpontjának egyeztetésében.

2. Az „öntözőeffektust” alkalmazzák
Az úgynevezett öntözőeffektus során minden irányba szétküldjük az információkat épp úgy, ahogy az öntözőberendezés teríti szét a vízsugarat maga körül. Magyarul hirdetéseinket túl általánosra szabjuk, ennek eredményeképp viszont számtalan jelentkező özönlik be hozzánk, és nem győzünk válogatni közülük. Ha csak olyan képlékeny elvárásokat fogalmazunk meg, hogy az általunk keresett személynek legyen jó kommunikációs képessége vagy legyen jó csapattag, boldog-boldogtalan beadja majd a jelentkezését hozzánk. Ezért energiát kell fektetnünk abba, hogy a legalkalmasabb jelölteket személyesebbre szabott üzenetekkel szólítsuk meg, így nagyobb eséllyel kapjuk meg azt a valakit, akire szükségünk van. Bár az elején több időt kell szentelnünk az üzenet megfogalmazására, később sokkal még időt spórolhatunk meg a kiválasztás során, vagyis a befektetés bőségesen megtérül.

3. Másokat másolnak
A fejlődés érdekében kockázatokat kell vállalnunk, azonban sok HR-es elakad valahol az úton, és olyanná válik, mint a munkatársai: ugyanazt a módszert, ugyanazokat az eszközöket használja, ugyanazokat az üzeneteket fogalmazza meg az álláshirdetésekben. Persze ez érthető, hiszen a kiválasztók szeretnének megfelelni az adott vállalat egységes stílusának, ezért a hirdetések például mindig ugyanazokat a kulcsszavakat tartalmazzák. Azonban próbáljunk elszakadni kicsit a hagyományoktól és nagyobb képzelőerőre szert tenni. Ne mindig ugyanazt a sémát kövessük, mint a többiek.

4. Nem használják ki az új technológiák és trendek nyújtotta lehetőséget
Gyakran a félelem és a szorongás az okai annak, hogy nem tudjuk kihasználni azokat a lehetőségeket, melyek az utunkba kerülnek, pedig ezek elősegítik a fejlődést és új ajtókat nyithatnak ki számunkra.A legújabb és legjobb módszerek rendszeresen változnak. Vagyis ha nem is érzed, hogy változni akarsz, szakmai kötelességed új utakat kipróbálni a kiválasztás területén. Az alkalmazkodni képes toborzók üdvözlik az új ötleteket, és tudják, hogyan használják fel ezeket, hogy maximalizálják a teljesítményüket a munkaerő-kölcsönzésben, kiválasztásban. Manapság már rengeteg alkalmazás áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy rátaláljunk a tehetségekre, mégis sok HR-es csak a LinkedIn-es keresésre szűkíti módszereit. Próbáljunk ki új oldalakat is, új eszközöket, használjunk más csatornákat is, úgy mint az Instagram, Facebook vagy Twitter.

5. Nem hajlandók odatelefonálni
Bár az imént felsorolt oldalak jó források, az igazság az, hogy a sikeres kiválasztó nem csupán posztol vagy üzenetet küld annak reményében, hogy eléri majd a passzív jelentkezőket, hanem felemeli a kagylót és proaktív módon felkutatja őket és a kapcsolati hálójukat. A telefon manapság a legkevésbé használt eszköz a toborzók körében, akik inkább e-mailen tartják a kapcsolatot a jelentkezőkkel. Kutatások kimutatták, hogy a telefont is használó kiválasztók kétszer annyira sikeresek, mint azok, akik írásban keresik fel a passzív álláskeresőket. Mi ennek az oka? Nem számít, mennyire jó e-mailt raktunk össze és küldtünk ki a potenciális jelentkezőknek, nagy részük fennakadt a spamszűrőkön, még nagyobb részére pedig nem válaszolnak. A hallgatás azonban még nem jelent nemet. Emeljük fel a kagylót, és érdeklődjünk afelől, olvasta-e az üzenetünket és mit szól hozzá.

6. Rosszul szerveznek
A közösségi média, a mobiltelefon, az e-mailek szökőárszerű rohama miatt elég könnyű belezavarodnunk napi teendőinkbe. Ha túl sokat halogatunk, a versenytárs fogja kiválasztani azt a jelentkezőt, akit mi szerettünk volna. A leghatásosabb HR-esek azok, akik hatékonyan tudják az idejüket beosztani. Legtöbbünk több pozíciót futtat egymással párhuzamosan, ezért el kell döntenünk, melyik élvez ezek közül prioritást, melyikbe kell többet fektetnünk.

7. Nem tudják, mit szabad kérdezniük
A HR-esek gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy törvénybe ütközik-e rákérdezni a családi állapottal kapcsolatos tényekre, a gyermekvállalási tervekre, még akkor is, ha a munkavégzés szempontjából fontosak lennének ezek az információk. De tiltólistán vannak az életkorral, etnikai hovatartozással, egészségi és családi állapottal kapcsolatos kérdések is, melyek hátrányos megkülönböztetést okozhatnak a kiválasztás, majd a munkavégzés során. A munkafelvétel során fontos az egyenlő bánásmód követelményeinek betartása, és elengedhetetlen, hogy a HR-esek pontosan ismerjék a diszkrimináció tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Recruiter cikke nyomán.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen