Külföldre mész dolgozni? Ezt a 10 dolgot tedd meg előtte!

szerző: Jobline
2019 augusztus 27.

Akár szerencsét próbálni mész, akár egy adott munka vár rád, számos dolgod van, mielőtt elutaznál. Itt van néhány kulcsfontosságú tényező, amit érdemes számba venned, mielőtt új életet kezdesz egy másik országban.

#1. Válaszd ki a megfelelő helyet

Számos tényezőtől függ, mi a helyes lehetőség a számunkra, ezért érdemes a döntés meghozatala előtt alapos kutatómunkát végeznünk. Ha például gyerekekkel költözünk, vegyük figyelembe a többnyelvű oktatási lehetőségeket, a környék biztonságát, ha pedig egyedül indulunk útnak, összpontosítsunk arra, mennyire könnyen elérhetőek a különféle élvezetes programok, mi a számunkra preferált éghajlat, valamint milyen lehetőségek rejlenek az iparágban, az adott területen. Ha ezek után sem vagyunk biztosak a dolgunkban, érdemes alaposan áttekintetünk az átfogó kutatási jelentéseket, például a HBSC Expat Explorer Global Report nevű jelentését vagy az Expat Insidert. Ezek a jelentések számos kritérium alapján osztályozzák a világ országait, az egészségügytől és a gyerekgondozástól kezdve a kultúrán át egészen a megélhetési költségek és az általános tapasztalatok szemléltetéséig.

 

#2. Vízumdolgok

A vízumszabályok jelentősen eltérőek lehetnek attól függően, honnan jössz, és hova mész. Vannak országok, ahol azt is megkövetelik, hogy legyen állásunk vagy szponzorunk, aki vállalja a felelősséget értünk, mielőtt elköltöznénk. Tudjuk meg, kell-e munkával rendelkeznünk már a költözés előtt, és ha nem, akkor mennyi idő alatt kell találnunk az érkezésünk után. Azt is meg kell pontosan határoznunk, milyen vízumra van szükségünk. Vegyük figyelembe, hogy a különféle vízumok különféle dolgok elvégzését teszik lehetővé. A látogató vízum például nem engedi meg, hogy munkát végezzük, vagy állandó tartózkodási helyet létesítsünk.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

#3.Fizetés és megélhetési költségek

Valóban pénzügyi szempontból megfelelő lesz a váltásunk? Milyen megélhetési költségekkel, adórendszerrel kell számolnunk? Ezeket a pontokat mindenképp vegyük figyelembe:

  • kell-e a és mennyi adót kell fizetnünk külföldiként?

  • mekkora az átlagos havi rezsi az országban?

  • milyenek a nyugdíjjárulékok?

 

#4. Pénzügyeink megszervezése

Mindezek után érdemes pénzügyeinket még alaposabban áttekinteni, felállítanunk egy biztosítási csomagot, bankszámlát hoznunk létre.

 

 

 

 

#5. Munkajogok

Mennyi fizetett szabadság, táppénz, szülői szabadság vagy egyéb juttatás jár az adott országban? Miután külföldre utazunk, nem árt ellenőriznünk az adott ország foglalkozatási jogainak helyzetét. Simán érhet meglepetés, például az Egyesült Államokban a munkavállalók egyáltalán nem jogosultak fizetett szabadságra, és az ország magánszektorában a dolgozók 25 százaléka egyáltalán nem kap fizetett szabadságot. Tudnunk kell azt is, mi történik munkahelyi baleset esetén, vagy ha tisztességtelen bánásmódban van részünk fogyatékosságunk, nemi vagy faji hovatartozásunk miatt.

 

#6. Vakáció és egészségügy

Ugyanúgy, ahogy egy egzotikus országba tervezett vakáció esetén, fontos ellenőriznünk, hogy mely országokban ajánlottak az oltások. Bizonyos országok csak akkor engednek be, ha bizonyítékot nyújtunk ezekről az oltásokról, míg másoknak nincsenek ilyen követelményeik. Az egészségügyi ellátás költségei szintén tartogathatnak meglepetést, különösen akkor, ha olyan országból jövünk, ahol ingyenes az ellátás. Ugyanígy érdemes tisztába jönnünk az ellátás megkapásának várakozási idejével is.

 

#7. A nyelv

Szükségünk lesz egy kis nyelvtanulásra? Mennyire beszélnek angolul az adott országban? A nyelv elsajátítása nemcsak udvarias gesztus, de segít abban is, hogy otthon érezzük magunkat, és minél hamarabb barátokat szerezzünk.

 

#8. Helyi kultúra és szokások

A külföldi munkavállalás egyik előnye, hogy új kultúrákat ismerhetünk meg. Ahhoz, hogy valóban élvezhessük az új környezetünk örömeit, tiszteletben kell tartanunk az új életmód és a saját szokásaink közötti különbségeket. Lehet, hogy vannak olyan mély meggyőződések, melyeket nem jó megsértenünk.

 

#9. Helyi magyar közösségek

Valószínű otthonosnak tűnik majd új környezetünk, ha kapcsolatot tartunk más külföldi munkavállalókkal is, akik megoszthatják velünk tapasztalataikat. Egyes városokban virágoznak az ilyen közösségek, más területeken azonban nehezebben találunk egyazon országból származó ismerősöket.

 

#10. Az igazodási idő

Végül, de semmiképpen sem utolsó sorban, érdemes pár héttel korábban érkeznünk az országba, hogy legyen időnk megszokni az új környezetet, felfegyverkezni a pénzeszközeinkkel. A kulturális sokk nem mindig kellemes élménye, ezért hagyjunk időt arra, hogy megismerjük új lakhelyünket, és egy picit turisták lehessünk új otthonunkban.

 

 

A Fast Company cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen