A sikeres vezetők ezzel az öt tulajdonsággal rendelkeznek

szerző: Jobline
2019 szeptember 20.

Szinte minden virágzó vállalkozás élén hatékony vezetők állnak. Ők felelnek a hajó kormányzásáért, a legénység ösztönzéséért a célok irányába, a kezdeti kihívások kezeléséért. Bár vezetési stílusuk eltérő lehet, a leghatékonyabb vezetők mégis hasonlóak egyes tulajdonságaikban.

Egy új kutatás rámutatott ezekre a közös vonásokra:

 

#1. Nagyszerű kommunikátorok

Erős kommunikációs készség szükséges ahhoz, hogy a munkaerő sikeresen végezze a feladatát. A lelkes és szenvedélyes kommunikáció sokat nyom a latba, ahogy annak a képessége is, mikor érdemes beszélni, mikor hallgatni. Az alkalmazottak olyan vezetőt szeretnének, aki ösztönzi őket a célok elérésére. A tiszta kommunikációs készségek nélkülözhetnek például az üzleti termékek, szolgáltatások értékesítéséhez, valamint a növekedéshez és a fejlődéshez szükséges pozitív szakmai kapcsolatok kiépítéséhez. Noha a képesítések bizonyos mértékben számítanak, a kutatás szerint az egyén karakterének van jelentős szerepe a sikerben. Egy vállalkozás vezetése az emberek külső és belső befolyásolásáról szól, és ezt nem lehet tankönyvből megtanulni. A felmérés is alátámasztotta ezt: a válaszadók 46 százaléka mondta azt, hogy már a középiskolában is sok barátjuk volt, ami azt sugallja, hogy erős interperszonális képességekkel rendelkeznek, és ki tudnak építeni kapcsolatokat.

 

#2. Magabiztosak

Az üzleti vezetőknek önbizalommal kell rendelkezniük nemcsak személyes készségeiket illetően vagy a külső viselkedés szintjén, de az üzlet irányítása szempontjából is. Elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy megvalósítsák ötleteiket, és tudniuk kell üzleti értékeiket minden egyes tárgyalás alkalmával. A kutatásban megkérdezett kis- és nagyvállalkozás tulajdonosainak 47 százaléka vett részt az iskolában különféle előadásokban, ami azt jelzi, hogy már fiatalon is volt elég önbizalmuk nagyobb közönség előtt szerepelni.

 

 

 

 

#3. Kreatívak

A felmérés azt is kimutatta, hogy sok üzleti tulajdonos kreatív hallgató volt, és a művészet és a formatervezés már az iskolában is kedvenc tantárgyai közé tartozott. A kreatív képességek nemcsak a művészetekkel kapcsolódnak össze, de az üzleti világban is hasznunkra válhatnak. Semmilyen vállalkozás nem fog ugyanis növekedni innováció nélkül, és az új ötletek kidolgozásai is kreatív gondolkodást igényelnek, különösen, ha ezek megkülönböztetik vállalkozásunkat a versenytársaktól. Előfordulhat, hogy a több évvel ezelőtti megközelítések már nem működőképesek ma, ezért új üzleti stratégiák kidolgozására lehet szükség.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#4. Csapatjátékosok

A sikeres üzletemberek karrierjük bizonyos pontján már látják, hogy a vezetés nem a vezetőről szól, hanem inkább az emberekről. A legjobb vezetők megértik, hogy az üzleti siker közös erőfeszítés, és tiszteletben tartják az egyes alkalmazottak hozzájárulását. Képesek pozitív kapcsolatokat ápolni a vállalat egészében, és ösztönözni az alkalmazottakat arra, hogy vegyenek részt a döntéshozatalban és az ötletgyűjtésben. A felmérés szerint ez a tulajdonság szintén felbukkant a vezetők iskolás korában: a válaszadók 40 százaléka egy sportcsapat tagja volt. Ez segítette őket abban, hogy később is hatékonyan működhessenek együtt másokkal.

 

#5. Kihívást keresnek

A legjobb vezetők optimistán állnak hozzá a kihívásokhoz. Akadályok mindig felmerülnek, ez törvényszerű, de egy jó vezető megérti, hogy kockázat nélkül nincs jutalom. Nem félnek megkérdőjelezni a status quo-t annak érdekében, hogy megzavarják a piacot, hogy előrehaladjanak az üzletükben. A kutatás kimutatta, hogy fiatalon is hajlamosak voltak önként vállalni feladatokat (40%), vagy már korán, 16-18 éves koruk körül munkába állni (36%), vagyis mindig vágytak arra, hogy szakmailag bizonyítsanak.

 

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen