A tükélyre törekvés tönkreteszi az üzletet – 5 tipp, hogyan tegyél ellene

szerző: Jobline
2019 szeptember 24.

Noha a perfekcionizmus gyakran kapcsolódik össze a szorgalommal, a részletorientáltsággal és a magas színvonallal, melyek mind nagyon fontos tulajdonságok, negatív aspektusai rombolhatják az embert és a vállalatot is.

Az álláshirdetésekben rendszerint olyan embereket keresnek, akik keményen dolgoznak, és helyesen végzik el a rájuk szabott feladatokat. Ha a vállalat a tökéletességre törekszik, akkor azzal azt kockázatja, hogy az alkalmazottak soha nem fogják elvégezni a munkájukat. A perfekcionizmus alattomos dolog, amely súlyos cselekvésekre ösztönözhetnek, vagy megbénítják a legalapvetőbb feladatok elvégzésére való képességünket. Gyakran a perfekcionisták annyira félnek a kudarcoktól, hogy feladják a küzdelmet. Úgy gondolják, hogy ha mindenkiért felelősséget vállalnak, akkor megakadályozhatják a kudarcokat, vagy annyi időt töltenek el egy feladat megtervezésével és megvalósításával, hogy végül tényleg kudarcot fognak vallani.

 

Az alábbiakban adunk néhány tippet a perfekcionista tendenciák jobb, produktívabb utak felé történő összpontosításához:

 

#1. Fogadjuk el az eredményt

Ha szorongunk attól, hogy valami olyasmit adunk ki a kezünkből, amelyet nem érzünk 100 százalékosnak, akkor készítsünk egy listát a legrosszabb esetekről. El fogjuk veszíteni a vállalkozásunkat? Tönkretesszük a hírnevünket?  Csődbe megyünk? Valószínű egyik sem. Az viszont biztos, hogy a hezitálás miatt ezt és más fontos munkát sem fogunk elvégezni.

 

#2. Változtassuk meg a perspektívánkat

A perfekcionizmus pozitív oldala, hogy olyan motivációval és a részleteknek szentelt nagyfokú figyelemmel rendelkezik, amely sokak számára párját ritkítja. A probléma akkor fordul elő, amikor annyira belefeledkezünk a részletekbe, hogy az hátráltatja a végeredményt. Mutassunk magunkkal szemben némi együttérzést, és értsük meg, hogy a perfekcionizmus nem egy szitokszó, de nem is egy érmet érő tulajdonság.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#3. Rögeszme helyett lelkesedés

A vállalkozók, különösen ha újak még a piacon, mély vágyat éreznek arra, hogy termékeiket vagy szolgáltatásaikat a világ számára kínálják. Ez az elkötelezett jövőkép hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalkozó végül ezt az utat választotta. Nem szabad elfelejtenie azonban azt, hogy az odaadó lelkesedés nem egyenlő a rögeszmés kényszerrel.

 

 

 

 

#4. Csatornázzuk okosan az energiánkat

Valamit megtenni sokkal értékesebb, mint valamit tökéletesre csiszolni. Mi értelme a tökéletességnek, ha a tökéletes munka soha nem lát napvilágot? Lehet, túl sokat foglalkozunk valamivel, ami nem ér annyit, miközben más teendőinket teljesen figyelmen kívül hagyjuk.

 

#5. Adjuk fel az irányítást

A perfekcionisták gyógyulásának egyik kulcsa a feladatok célzott átruházása. Ha már van csapatunk, akkor vegyük figyelembe, hogy azért foglalkoztatjuk ezeket az embereket, mert már rendelkeznek a vállalkozás sikeréhez szükséges ismeretekkel és készségekkel. Hagyjuk, hogy elvégezzék a munkájukat, de értsük meg, hogy ők is emberek, ezért hibázni fognak.

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen