Fenntartható megtartás: a zöld munkahelyek elégedetté teszik a dolgozókat

szerző: Jobline
2019 október 24.

A nyereségesség és a versenyképesség érdekében folyamatosan alkalmazkodniuk kell a cégeknek a legújabb ötletekhez és trendekhez. Ez különösen igaz manapság, amikor a munkavállalók könnyebben találnak új munkahelyet, ennek költségei viszont rontják a profitot.

A munkáltatók azonban csökkenthetik kiadásaikat, bevonhatják munkavállalóikat és további alkalmazottakat tarthatnak meg azáltal, hogy megértik és képviselni kezdik alkalmazottaik egyik alapvető értékét, amely nem más, mint a környezetbarát és fenntartható üzleti gyakorlat.


Az éghajlatváltozás valóságában egyre több munkavállaló értékeli a fenntarthatóságot. A nemrégiben elvégzett HP munkaerő-felmérésben a válaszadók 56 százaléka mondta azt, hogy a munkahelyi fenntarthatóság figyelmen kívül hagyása ugyanolyan rossz, mint a sokféleség és a befogadás ignorálása. 40 százalékuk új munkahelyet fog keresni, ha jelenlegi munkaadóik nem folytatnak fenntartható üzleti gyakorlatokat, és 39 százalékuk fog figyelmeztetni másokat is a vállalat rossz fenntarthatósági gyakorlataira.

 

A jó hír az, hogy a fenntarthatóság nem csupán az az érték, amelyet csak a munkavállalók szeretnének. Ez az üzlet számára is jó. A fenntarthatóság egyik közvetlen előnye a munkavállalók jobb elkötelezettsége, amely a Gallup kutatása szerint 21 százalékkal növelheti a jövedelmezhetőséget. A fenntarthatóságtól a munkavállalók jobban érzik magukat a vállalatban betöltött szerepeikben.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A csökkent költségek további bónuszokat jelentenek. Az Indiana Egyetem környezetvédelmi iskolájának jelentése szerint sok esetben épp az ellenkezője igaz annak a vélekedésnek, hogy a környezetbarátabb tevékenységek nagyobb költségeket eredményeznek. A fenntartható gyártási kezdeményezések pénzt takaríthatnak meg a vállalatoknak, és bizonyos esetekben évente akár több millióval is növelhetik a bevételeket. Sok vállalat beszámolt már olyan eredményekről, melyek alátámasztják az egyetem kutatását. A Gundersen Health System például csökkentette az élelmiszer- és gyógyszerhulladék mennyiségét, és ezzel 4 millió dollárt is megspórolt. A GE and Dow is hatalmas – összesen 300 millió dollár – megtakarítást ért el egy sokkal hatékonyabb erőforrás-felhasználás révén.


 


 

A vállalati fenntarthatóság modellje

A fenntarthatósági gyakorlatokra jó példa az amerikai katonaságé, mert az teszi ki a szövetségi kormány által elfogyasztott energia 80 százalékát. A katonaságnak ugyanakkor óriási érdeke van az energiafogyasztás csökkentésében: 2003 és 2007 között több mint 3000 szolgálati tagot vesztett el Irakban és Afganisztánban az üzemanyag-konvojok során, ezért az üzemanyag fogyasztásának csökkentése megmenthetné a konfliktusövezetbe telepített amerikaiak életét. Ezt a csökkentést megújuló energiával kapcsolatos innovációk révén lehetne létrehozni. Az amerikai Védelmi Minisztérium Net Zero Energy kezdeményezésének célja olyan bázisok létrehozása, amelyek megújuló energiaforrásokból generálják minden energiaszükségletüket, megtakarítva így az adófizetők pénzét és csökkentve a kibocsátást a folyamat során.

Tőlük tanulva a szervezeteknek figyelembe kéne venniük, hogy az elkötelezett alkalmazottak toborzásához és megtartásához fektetniük kell a fenntartható működési gyakorlatokba. A környezetbarát változások végrehajtása csökkenti a költségeket és növeli a jövedelmezőséget. A környezeti fenntarthatóság minden szempontból nyerő lépés a szervezetek számára.

 

A The Recruiter cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen