Így szúrd ki a rossz főnököt az állásinterjún

szerző: Jobline
2019 október 29.

Kimagasló teljesítményt nyújtottál az állásinterjún, megkaptad az állást, aztán pár hét alatt kiderül, milyen rossz főnököt fogtál ki magadnak. A kellemetlen csalódást és az elvesztegetett értékes időt megspórolhatod, ha az interjún odafigyelsz a főnök által produkált aggasztó jelekre.

Öt dolog mindenképpen gyanút kell hogy keltsen benned a főnökkel – vagy a magas beosztású interjúztatóval – kapcsolatban a Careerealism szerint.


Túl kedves veled
Igen, pont az a gyanús, ha túl kedves. (Ismerjük be, a „kedves főnök” eleve különös szókapcsolat.) A viccet félretéve: az első találkozásnak természetesnek és autentikusnak kell lennie. Ebbe még az is belefér, hogy a főnök tényleg nagyon rendes és kedves, mert mindez őszintén a lényéből fakad, de ez elég ritka jelenség, ezért nem árt az óvatosság.

A túl kedves főnökökkel azért kell vigyázni, mert aki nagyon mézesmázos, az talán rejteget valamit. Mondjuk azt, hogy különböző okokból nagy az elvándorlás a cégtől, ezért az adott posztra mindenáron fel akar venni valakit, minél hamarabb. És akkor adódik a kérdés, vajon miért olyan nagy az elvándorlás… Ha a rendkívüli nyájasság mellett a főnök még arról is szót ejt, hogy rugalmas a munkaidő, bármikor jöhetsz és mehetsz, csak a feladatok el legyenek végezve, még jobban gyanakodhatsz, hogy valami nem stimmel. A legtöbb céges politika nem támogatja az ilyen megoldásokat, azt szeretik, ha az alkalmazott kilenctől ötig folyamatosan szem előtt van. (Kivéve a nagyon menő cégeknél, de rájuk ez a cikk kevésbé vonatkozik.)

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Nem figyel oda rád
Ha interjú közben a főnök a papírjait rendezgeti, a laptopját vagy az okostelefonját babrálja, az vagy azt jelenti, hogy színvonal alatt teljesítesz az interjún, és nem tudod fenntartani az érdeklődését, vagy azt, hogy rossz főnökről van szó, aki még egy ilyen fontos beszélgetés során sem képes a másikra odafigyelni. A jó vezető kiváló kommunikátor, egy interakció során száz százalékosan jelen van, aki pedig nem törődik eléggé a beszélgetőpartnerével, az nem méltó erre a címre. Döntsd el magad, melyik esetről van szó.A saját érdemeit tolja előtérbe
A rossz főnök azzal dicsekszik, hogy pár fős garázscégből ő csinált 200 embert foglalkoztató komoly vállalatot, és ez kizárólag az ő érdeme. Azt bizonygatja, hogy megéri az ő csapatához csatlakozni, mert a növekedés és a fejlődés garantált – csakis neki köszönhetően.

Ha emberünk ezt a színjátékot adja elő, arról tesz tanúbizonyságot, hogy fogalma sincs arról, mi tesz naggyá egy vezetőt. Tudniilik az, hogy megbecsüli és tiszteli a munkatársait, mert az ő verejtékes munkájuk révén tudott a magasba emelkedni.


Ócsárolja a többi álláskeresőt, sőt még a saját beosztottait is
Ha a főnök olyanokat mond, hogy „nem hiszi el, milyen alakot interjúztattam maga előtt”, vagy „a marketingmenedzserem megint eltolt mindent, és szokás szerint nekem kell kihúzni magunkat a slamasztikából”, máris megszólalhat a vészcsengő.

Egy, az emberek valódi képességeit értékelni képes vezető nem jellemzi vagy elemzi mások teljesítményét egy álláskereső előtt. Ilyen hozzállást tapasztalva bátran élhetsz a gyanúperrel, hogy legközelebb rólad fog rosszakat mondani.

 


Lesír az irodáról, hogy milyen emberről van szó

Sok főnök kiválóan el tudja adni magát a találkozás során, ezért nem derül ki róluk, milyen emberek valójában. Az irodájuk berendezése azonban elárulhatja őket. Minél hivalkodóbb a helyiség, annál nehezebb esetről lehet szó.

Figyelj oda a részletekre. Például fogj gyanút, ha az iroda tele van olyan fotókkal, amelyeken a főnök híres és fontos emberekkel (politikusokkal, élsportolókkal, művészekkel), pláne celebekkel parolázik vagy ölelgeti őket, ha furcsa szobrocskák bújnak meg a sarkokban, amelyeken különös dolgok fityegnek, vagy ha akkora az íróasztala, mint a fürdőszobád. Amennyiben inkább egy maharadzsa palotájában érzed magad, semmint irodában, biztos lehetsz benne, hogy nem ennél a cégnél kell dolgoznod, mert a főnök előbb-utóbb kimutatja a foga fehérét.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen