4 tipp egy profi videó-önéletrajz elkészítéséhez

szerző: Jobline
2019 november 04.

Nem minden állás megpályázásra alkalmas, de néhány esetben a legjobb eszköz arra, hogy kitűnj a tömegből.

Egy nagyszerű videó személyes hangulatot teremthet az álláskeresésben, és kiemelheti legfontosabb készségeidet. Azonban egy rosszul elkészített videó ronthatja az esélyeidet. Mikor van tehát a legalkalmasabb idő arra, hogy videó-önéletrajzot készíts? És hogyan készíthetsz olyan felvételt, amely demonstrálja azokat a készségeidet, amelyeket rendes esetben az önéletrajzodba írnál?

 

Először fontos megkérdezned magadtól, hogy a videó készítése megfelelő választás-e a számodra. Ha mérnöki vagy könyvelői munkára jelentkezel, a videó-interjú biztosan nem jó ötlet. Ugyanakkor a videó-interjú nagyon hatékonyan tudja kiemelni azokat a készségeidet és erősségeidet, amelyeket a szokásos önéletrajzok nem tudnak teljes mértékben átadni. A videó-önéletrajz értékes lehet, ha olyan munkára jelentkezel, ahol fontos a beszédkészség, például tanítás, színész mesterség, riporter. A kreatív területeken végzett munkakörök esetében különösen fontos, hogy a munkáltatók „élőben” is lássanak, képet kapjanak rólad, meggyőződjenek interperszonális és kommunikációs készségedről. A videó összefoglaló olyan módon képes megmutatni a személyiségedet, amire egy hagyományos CV nem.

 

De mitől lesz jó egy videó-önéletrajz?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

#1. Mondj el egy történetet

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz a videó-önéletrajz kapcsán, ha egyszerűen csak felolvasod a képesítéseidet. Pedig ez a forma lehetőséget ad arra, hogy kontextusba helyezd a munka tapasztalataidat oly módon, hogy az egy meggyőző elbeszélésbe illeszkedjen. Magyarázd el, hogyan passzolnak eddigi tapasztalataidat ambícióid közé, miért izgat ez a lehetőség. A cél az, hogy képet adj arról, ki vagy és miért vagy tökéletes a munkára.

 

#2. Szabd a munkavállalóra

Nem minden vállalat rendelkezik azonos szintű formalitással, munkakultúrával és elvárásokkal, és nem minden álláshelyre kell ugyanaz a képesítés és készségek. A videódban kifejezetten azokra a dolgokra kell kitérned, amit az álláshirdetésben kiemeltek, vagyis ahogy a hagyományos életrajzok esetében, úgy itt is törekedned kell a személyre szabásra.

 

 

 

#3. Légy rövid

A kiválasztók kevesebb mint egy percet töltenek az önéletrajzok áttekintésével, és ez alól a videó-önéletrajz sem kivétel. A videó tehát nem lehet hosszabb 90 másodpercnél, különben a HR-es türelmével játszol. Nem könnyű, de kis gyakorlattal menni fog.

 

#4. Legyen szakmai

Bár időt és pénzt spórolhatsz meg vele, a munkavállalónak készített interjún biztosan nem mutat jól a hálószobád. Ez talán egyértelműnek tűnik, de a videó-önéletrajzodnak professzionálisnak kell lennie, hogy pozitív benyomást tegyél a HR-esre. Bizonyosodj meg róla, hogy a háttér minimalista, tiszta, semmilyen zavaró hang nem szűrődik be, a képminőség kiváló, és a te kinézeted is abszolút professzionális. Ma már egy sima telefon kamerájával is lehet jó felvételeket készíteni minimális költségvetésből. Kis erőfeszítéssel videó-interjúd a megfelelő minőségű lesz, és megragadja munkáltatód figyelmét.

 

És még egy jó tanács: mielőtt leadnád az interjút, mutasd meg barátaidnak, családtagjaidnak, és kérj visszajelzést. Ez segíteni fog elkerülni a potenciális buktatókat.

 

A Fast Company cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiac

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen