Egy egyszerű mentális szokás, amely segít túljutni a halogatáson

szerző: Jobline
2019 november 07.

Az érzelmi menedzsment hosszú távon képes emelni a produktivitásunkat.

Már bizonyára te is tudod, hogy a legfrissebb produktivitást serkentő applikáció vagy bármilyen más ajánlott technika nem igazán fog működni, amikor halogatásról van szó. De szerencsére van egy egyszerű mentális szokás, amely segít időben elkészülni a feladataiddal.

 

Kutatások azt mutatják, hogy a halogatás az érzelmek kezelésének problémája, nem pedig időkezelési probléma. A negatívnak értékelt érzelmek, az unalom, a frusztráció, a félelem vagy a harag elkerülése motivál minket a halogatásra, esetleg az önbizalomhiány miatt érzett szorongás érzete. Ezzel ellentétben a boldogság segít haladni a teendőinkben, a kutatások szerint akár 12 százalékkal is javíthatja a termelékenységünket. Mi lenne tehát, ha ezt használnánk a halogatás leküzdésére?

 

A szokás tényleg nagyon egyszerű: bármikor, amikor felmerül a gondolat, hogy „nem akarok ma dolgozni”, tudatosan fordulj pozitívan a gondolataidhoz, és mondd magadnak: „Olyan sok lehetőség van odakint. A feladat elvégzésével közelebb kerülök ahhoz, hogy ezek megtörténjenek velem”. Azzal a mentális szokással, hogy negatív érzelmeidet pozitívvá változtatod, abbahagyod a munka halogatását. Ehelyett automatikusan kipipálod a feladatokat, sőt talán még azok is élvezetesek lesznek, amelyektől eddig legszívesebben menekültél volna.

 

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

A szokás kiépítése három lépésben

 

#1. Listázd a sikereidet

Tudod milyen érzéseket érzel, amikor sikerül valamit megcsinálni? A magaddal folytatott negatív monológ megváltoztatásához tartsd szem előtt a sikereidet (és a velük járó érzést). Minden reggel végezz gyors mentális bejelentkezést, gondolkodj el az egyik sikereden. Ennek a gyakorlatnak a segítségével megfelelő érzelmekkel kezdheted a napodat, és sokkal könnyebben teljesítheted a feladatokat. Például rendszeresen emlékeztetheted magadat a kis és a nagy sikerekre, egy olyan igényesen elvégzett munkára, amelyet a közelmúltban teljesítettél, stb.

 

 

 

#2. Vezess hálanaplót

A munka iránti érzelmek megváltoztatása egy kis gyakorlást igényel. Ezért lehet jó a hálanapló készítése, hiszen a hála egyértelműen összekapcsolódik a nagyobb elégedettség érzettel. Legyen néhány perced minden nap arra, hogy leírj három olyan konkrét dolgot, amiért hálás vagy, és legközelebb, amikor bosszankodsz a munka miatt, gondolj vissza ezekre.

 

#3. Változtasd át a belső monológot

A szokás kiépítéséhez azt is meg kell változtatnod, ahogyan magaddal a fejedben beszélgetsz. Gondolj csak bele: Elvárnád-e másoktól, hogy hajtsanak végre egy feladatot, ha állandóan azt ecsetelnéd nekik, hogy semmire sem tartod őket? Vagyis beszélj magaddal úgy, ahogy a környezetedben lévő emberekkel. Ez az egyetlen mód arra, hogy megváltoztasd a gondolataidat és a munkával kapcsolatos érzéseidet. Ha halogatáson kapod magad, mondd azt: „Nagyon örülök annak, amit csinálok, de hibát követtem el. A következő munkámat elvégzem, mert szeretem a munkámat, és ez a feladat segíti célom elérését.”

 

Munkád pozitív oldalára való koncentrálással túljuthatsz a halogatáson, és eléred a céljaidat. Ráadásul még magát a munkát is élvezni fogod.

 

 

A Fast Company cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen