Ha ezt a 7 dolgot tapasztalod, ideje új munka után nézni

szerző: Jobline
2019 november 13.

Voltaképpen minden rendben lenne a mostani állásoddal kapcsolatban, és mások sokkal rosszabb helyzetben vannak, mégis mocorog benned a gondolat, hogy többre vágysz. Ha így van, hallgass az ösztöneidre, különösen, ha az alábbi jeleket tapasztalod.

Aránylag értelmes feladatokat végzel, rendesen megfizetnek, és a társaság is jó – igazán nem panaszkodhatsz. Néha azért eszedbe jut, hogy évekkel korábban nem pont így képzelted el a karrieredet, de mindig sikerül meggyőznöd magadat, hogy igazán jól alakulnak a dolgaid, különösen ahhoz képest, mások hogyan jártak. Ez a fajta elégedettség azonban könnyed önelégültséghez vezethet, és mire észbe kapsz, hogy váltanod kell, sokkal kisebbek az esélyeid: nem mozogsz otthonosan az álláspiacon, és munkál benned a félelem, talán már nem vagy elég rugalmas ahhoz, hogy alkalmazkodni tudj egy gyökeresen új helyzethez.


Hét szembetűnő jele is van annak, hogy ideje erősen elgondolkodnod a váltás lehetőségén.


1. Megrekedtél egy adott szinten

Már legalább három éve ugyanazt csinálod ugyanannyiért, és nincs a láthatáron előléptetés vagy béremelés? Érdemes más lehetőségekben gondolkodni. Különösen abban az az esetben, ha vannak kitűzött karriercéljaid.


2. Nincs megfelelő visszajelzés

Ha a közvetlen főnököd nem ad arról információt, hogyan értékeli a teljesítményedet, illetve ezek az információk túl általánosak, nem fogod tudni, mit kell tenned azért, hogy fejlődhess a szervezetben, ami majd előléptetéshez vezet. Az igazán rátermett menedzserek érdekeltek abban, hogy munkatársuk fejlődjön, ezért folyamatosan tanácsokkal és útmutatással segítik. Ha a te főnököd nem ilyen, keress jobbat máshol.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


3. Nem tanulsz semmi újat

Csak hajtod a mókuskereket napról napja, és nincsenek kihívások, nem vonnak be izgalmas projektekbe? Tovább kell lépned. Természetesen önállóan is tanulhatsz: magadtól beiratkozhatsz tanfolyamokra, részt vehetsz szemináriumokon és konferenciákon, nekiállhatsz új nyelvet tanulni, de ha ezek a lehetőségek a munkahelyeden nem állnak rendelkezésre, az azt jelenti, hogy a cég nem akar befektetni a fejlődésedbe.

 

4. Mindenki más is menekül
Ha szinte hetente búcsúztatnak nálatok egy kollégát, és azt veszed észre, hogy majdnem mindenki a LinkedIn-profilját csinosítgatja, illetve azok, akik eddig a terem közepén ordítva telefonáltak, egy ideje diszkréten a parkolóban fogadják a hívásokat, gyanakodni kezdhetsz, hogy a munkatársak sorra elmennek a cégtől, mert nem látják biztosítottnak azt a jövőt, amelyet elképzeltek maguknak. Természetesen nem kell vakon követni a tömeget, de azért érdemes elbeszélgetni a már távozott vagy menekülést tervező munkatársakkal, hogyan látják a helyzetet, és a válaszok alapján mérlegelni a teendőket.

 

Forrás: Jobline

 

5. Folyton mindent átszerveznek
Komoly problémákról tanúskodik, ha állandóan átszervezések és vezetőcserék vannak. Vagy a menedzsment nem áll a helyzet magaslatán, vagy nem sikerül pontosan kijelölni a stratégiai irányokat, esetleg mindkettő. Átszervezéskor ugyan könnyebb előrelépni, de ha ez az állapot állandósul, abból csak kavarodás van. Ilyen helyzetben nehéz kitűnni és azt az utat járni, amelyet kitűztél magadnak.


6. A fejvadászok vadásznak rád

Van, akit bosszant, ha fejvadászok bombázzák e-mailekkel és telefonokkal, pedig ez jó jel, mert azt jelenti, hogy a szektorban pezsgés van, a cégek új munkatársakat keresnek. Ezeket a megkereséseket nem szabad elhessegetni, egy beszélgetést minden jelentkező megér. Információhoz juthatsz, kik vesznek föl új munkaerőt és mennyiért, s könnyen meglehet, akad majd olyan pozíció, ami előbbre jutást és előnyösebb juttatási csomagot jelent.


7. Krónikus mehetnéked van

A fenti jeleken kívül az ember ösztöne is jó tanácsadó, érdemes hallgatni rá. Amennyiben egyre inkább az az érzés munkál benned, hogy szeretnél máshol dolgozni, mert nem rajongsz a munkádért és fojtogat az irodai légkör, gondold át a dolgot alaposan: pontosan miért van mehetnéked és hol éreznéd jobban magad.


Általános szabály, hogy érdemes félévente kiértékelni a munkáddal kapcsolatos dolgokat még akkor is, ha teljesen elégedett vagy. Ez nemcsak arra jó, hogy összegezd, mit értél el ezalatt (amivel frissítheted az önéletrajzodat és a LinkedIn-profilodat), hanem arra is, hogy áttekintsd a munkaerőpiaci lehetőségeket.

 

A rendszeres kiértékelésnek két fő előnye azonban az, hogy 1. esetleg rájössz, hogy valóban elégedett lehetsz a helyzeteddel, mert jó irányban mennek a dolgok; 2. kiderül, hogy tényleg menned kell, és fel tudsz készülni erre a nagy lépésre.

 

A 7 figyelmeztető jelet itt találtuk.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen