Így használd a nyarat a karrierépítésben! Öt tipp

2023 július 18.

Tombol a nyár, zajlik a szabadságolási időszak, kell a szezonális munkaerő, a hagyományos toborzás ugyan nem áll le, de kicsit lassul. Milyen lehetőségek kínálkoznak ebben az időszakban? Hogyan tudják a tudatos karrierépítők kihasználni?

1. Munkatapasztalat szerzése

Június közepén fut fel a diákmunkaszezon (https://jobline.hu/allasok/diakmunka). Középiskolás, egyetemisták tízezrei vállalnak munkát többnyire vállalkozásoknál iskolaszövetkezeteken keresztül. A fiatalok egyebek mellett hostessként, irodai adminisztrátorként, recepciósként, szórólapozással, vendéglátóipari, raktári kisegítő munkákkal keresik meg azt a pénzt, amit később nyaralásra, albérletre vagy a tanulmányok folytatására költenek. Fontos hozadéka a diákmunkának, hogy a fiatalok megtanulnak egy munkahelyi környezetben mozogni, viselkedni: időben érkezni, betartani a határidőket, kérdezni, csapatban működni… Csupa értékes tapasztalat, ami a nullkilométeres pályakezdőknél nincs meg sok esetben.

Van azonban egy másik módja is a nyári munkatapasztalat szerzésének, vállalatnál gyakornokként elhelyezkedni. Méghozzá olyan iparágban, olyan szervezetben, olyan osztályon, ami megfelel érdeklődésünknek. Itt nem a pénzkeresés számít igazán, hanem a tanulás. Belekerülni egy inspiráló szakmai környezetbe, látni, milyen keretek között megy a munka, hogyan dolgoznak a szakemberek. Lehet, hogy csak Excelben adatokat gyűjtünk a neten fellelhető információkból vagy fénymásolunk, esetleg elkísérjük az egyik szakértőt a tárgyalásra. Előfordulhat az is, hogy a vezető arra kér külsős szemmel nézzük rá az egyszerűbb munkafolyamatokat, hol lehetne ezen gyorsítani, racionalizálni akár egy okostelefonos appal. Olyan tapasztalatra, kapcsolatokra teszünk azonban szert egy munkahelyen, ami később továbbsegít. Például azzal, hogy jobban meg tudjuk fogalmazni céljainkat és azt, mit és mennyit kell tanulni az oda vezető úton. Rájöhetünk arra is, hogy ez a munkakör/iparág nem kelti fel az érdeklődést, zsákutca lenne itt folytatni.

2. Helyettesítés: bizonyítás új munkakörben

Aki alkalmazott egy munkahelyen, az a nyári szabadságolási időszakban bizonyíthat a munkahelyen. Hiszen a rutinos munkavállalók távolléte ellenére az üzletnek mennie kell. Ilyenkor kicsit nagyobb a felelősség, új feladatokat is el kell végezni, azaz bemutatkozhatunk más szerepben. Például asszisztensi háttérmunkásból részben átvehetjük az értékesítők feladatait, már ami a beérkező kérések kezelését érinti, közvetlenül kapcsolatba léphetünk az ügyfelekkel. Ha megálljuk a helyünket, akkor az egy karrierlépcső következő állomása lehet. A középvezető ugyanis már tudja, hogy számíthat ránk, máshol is bevethetőek vagyunk. Ha később megüresedik egy pozíció, akkor könnyen elképzelhető, hogy képbe kerülünk. Persze egy jól sikerült helyettesítés a váltás előszobája is lehet, ha cégen belül nincs lehetőség a mozgásra.

3. Új utak keresése

Szakértők szerint nem is az év vége a karriertervezés és az önvizsgálat időszaka, hanem a nyári szabadság. Ahogyan onnan visszatérünk (tettre készen, energikusan vagy demotiváltan, rosszkedvűen), az meghatározza, hogy váltani szeretnénk-e. A 10-16 nap kiszakadás a napi taposómalomból ugyanis megadja azt a távolságot, ami ahhoz kell, hogy megítéljük, jó helyen dolgozunk-e. A pihenés mellett érdemes egy kis időt azzal is foglalkozni. mennyire vagyunk elégedettek magunkkal, megfelel-e a munka, a szervezeti kultúra, a fejlődési lehetőség szakmai céljainknak

4. Önfejlesztés, tanulás

Nyáron elkezdhetjük egy állásváltás előkészítését is. Elvégezhetünk olyan rövidebb szakmai kurzusokat akár online, ami kell a továbblépéshez. Fejleszthetjük álláskeresési technikáinkat is: aktualizáljuk önéletrajzunkat, Linkedin-profilunkat, készíttessünk egy friss fotót, nézzük meg, hogy az álláshirdetésekben munkakörünkben melyek a fő elvárások, miben kell fejlődnünk és böngésszük a kínálatot az online álláspiacon.

5. Megelőzni a burnout-ot

Ne feledkezzünk el persze a pihenésről sem, ugyanis mentális és fizikai állapotunk erősen kihat a karrierépítésre. Ha nagyon kimerülve érezzük magunkat a szabadság megkezdésekor, akkor érdemes teljesen kikapcsolni: adjuk át a céges telefont egy kollégánknak, az email postafiókot se nyissuk meg lehetőség szerint, keressük az új impulzusokat, éljünk a hobbinknak, még csak ne is gondoljunk a munkára. Ha nincs mélyebb oka a kimerülésnek, akkor ez a pihenés meghozza a várt eredményt: visszatérve jobban teljesítünk a munkahelyen.Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen