Tuti tipp: így győzd meg a kérges szívű HR-est!

szerző: Jobline
2014 április 14. Szóljon hozzá

Az álláskeresés azért is embert próbáló sport, mert a HR-esek egy lépéssel előttünk járnak. Alaposan felkészülnek, hiszen a cég jövője függhet attól, a megfelelő embert veszik-e fel az adott munkakörbe. Vannak azért technikák, amelyekkel meg tudjuk győzni őket, és mindig jól jön az isteni szikra. Mint Orsi esetében is.

Franciaországban szerzett közgazdászdiplomával és majdnem anyanyelvi szintű nyelvtudással Orsi elég jó esélyekkel ment el az állásinterjúra, mégsem volt könnyű dolga. A francia cég éppen megtelepedni készült Magyarországon, helyi projektmenedzsert kerestek, ezért tüzetesen megnézték, kit vesznek föl a jelentkezők közül.    

Az interjú a szokásos mederben csordogált, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. Orsi a kérdésekre válaszolva szépen előadta a kifogástalan eleganciájú, karót nyelt gall úriembernek, miért pont a francia lett a szíve csücske (a dallama miatt), nehéz volt-e külföldön diplomát szereznie (nem) és miért lelkesedik a cég termékeiért (mert az általuk forgalmazott prémium parfümmárka azóta a kedvence, amióta először magára fújta titokban, miután elcsente édesanyja piperepolcáról).   

Aztán a HR-es azt találta kérdezni, hogyan jellemeznék Orsit a barátai. Mivel ez is rutinkérdés, hősnőnk fejben végigfutott a gondosan előkészített válaszon. Mert nem csak a barátai számíthatnak rá szorult helyzetben, hanem az ellenségei is, akiket így igyekszik a barátaivá tenni. Mert a konfliktusokat humorral tudja feloldani, hogy a dráma végére nevetéssel kerüljön pont. Mert a nagykapuk mellett olyan kiskapukat is fel tud tárni, amelyeken gyorsabban és olcsóbban át lehett csusszanni, de az ilyen kreatív megoldások miatt még nem töri rá az ajtót az adóhatóság kommandója.

Ez elég jó állásinterjús válasz, mert Orsit nem kőbölcsőben ringatták, mégis hirtelen belécsapott valami. Előkapta a mobilját, benyomott rajta egy számot, és átnyújtotta a meglepődött HR-esnek. – Járjon utána személyesen, moszjő – mondta mosolyogva.

A nagyokat pislogó HR-es átvette a telefont. A vonal végén a szintén meglepett Marcel, Orsi Magyarországon élő francia barátja jelentkezett. Nagyjából ugyanazt mondta el hősnőnkről, amit fél perccel korábban ő maga is végigzongorázott fejben.

Tegye fel a kezét, aki szerint Orsi nem kapta meg azonnal az állást!

Senki?

Helyes.

Szóba került a külföldi diploma, ami komoly előnyt jelent álláskeresésnél. Ha a cikk olvastán megmozdult benned valami, és ingyen, gyorsan szeretnél megtanulni egy nyelvet, vagy bővítenéd tudásodat, az Eduline-on nézz körül!

Közeleg a Jobline Női Karriernap, kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Forrás: Jobline

 

karrier  •  állásinterjú  •  siker  •  nyerő tipp  •  francia multi
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)