Hogyan kezeljük a rossz főnököt?

szerző: Jobline
2014 április 03. Szóljon hozzá

Amióta munka létezik, rossz főnökök is vannak. De olyan stratégiák is, amelyekkel elkerülhetjük, hogy záros határidőn belül az utcán vagy a pszichiátrián kössünk ki. Vigyázat! Könyörtelen tartalom!

A rossz főnök olyan, mint a természeti csapás. Nem lehet elkerülni, de fel tudunk készülni a vele való találkozásra, ahogyan arra is, hogy semlegesítsük az általa okozott károkat. Elmondjuk, hogyan.

  1. Dokumentáljuk, mit csinál. A rossz főnök viselkedésébe kódolva van, hogy előbb-utóbb ki akar majd rúgni minket. Ha eldöntöttük, hogy márpedig csakazértis maradunk az adott munkahelyen, bármennyire is nehezünkre esik, igyekezzünk jól kijönni vele, hogy ne tudjon belénk kötni. (Sűrűn próbálkozni fog vele!) Közben mindig jegyezzük le precízen, mikor milyen szakmai vagy etikai hibákat vét (ezért is rossz főnök), ahogyan azt is, milyen fölösleges konfliktusokat generál kettőnk között, illetve általában a munkahelyen, rontva ezzel a hatékonyságot és a morált. Ennek a csinos kis naplónak főszerep juthat, ha majd panaszt teszünk a HR-osztályon vagy a menedzsmentnél, és még nagyobb lehet a jelentősége egy esetleges munkaügyi perben.
  2. Legyünk stréberek. Nem elég simulékonynak lenni, maximális teljesítményt kell nyújtanunk, mert a rossz főnök minden apróság miatt hisztizik. Szó sem lehet arról, hogy későn érkezünk az irodába és korán lelépünk, lecsúszunk a határidőkről vagy elfelejtünk feladatokat. Ez azért is fontos, mert ha megbízhatatlan munkaerő hírébe keveredünk, senki nem vesz majd komolyan minket, amikor kitör az igazi háború. További taktikai elem, hogy próbáljuk meg kitalálni, mit vár el tőlünk. Elégedett ugyan ettől sem lesz velünk, hiszen ő a rossz főnök, de csökkenteni tudjuk a támadási felületet. Nem könnyű feladat, mégis kommunikáljunk vele gyakran, szedjük ki belőle, mit szeretne, aztán teljesítsük túl a követelményeket.
  3. Dokumentáljuk a saját tevékenységünket is. Nem elég a rossz főnökről naplót vezetni, azt is pontosan le kell jegyezni, mi magunk mit és hogyan csinálunk. Ne szégyelljük rögzíteni, mekkora hasznot termeltünk a cégnek a legutóbbi projekt kivitelezése során, mennyit túlóráztunk, és milyen nagy megtakarítást értünk el azzal, hogy kizárólag azokat a dokumentumokat nyomtattuk ki, amelyeket feltétlenül muszáj volt, akkor is nyolcpontos Arielt használva. Az önfényezést azonban nem szabad túlzásba vinni, mert kontraproduktív, de azt el kell érni, hogy ez a napló ékesen bizonyítsa, értékes és fontos munkaerő vagyunk, akit hatalmas hiba lenne mondvacsinált ürügyekkel utcára tenni.
  4. Csak nyugi! A rossz főnök nem bízik a beosztottaiban, nem tiszteli őket, lekezelően bánik velük és hiába igyekszünk őt kiismerni, mindig meg tud lepni valamilyen váratlan szemét húzással. Ezért aztán mindig olyan nyugodtnak és kiegyensúlyozottnak kell lennünk, hogy hozzánk képest Buddha neurotikus esettanulmánynak tűnjön. Akármilyen sértően és felháborítóan viselkedik velünk a rossz főnök, visszafogottan és kizárólag szakmai szinten válaszoljunk, akkor nem vádolhat majd minket azzal, hogy összeférhetetlenek vagyunk és nem hiszünk a csapatmunka fontosságában. A végtelen türelem előbb-utóbb rózsát fog teremni. A menedzsment nem vak, rá fognak jönni, hogy a felettesünk rossz főnök, és megteszik a szükséges lépéseket. Ekkor egy szelíd mosoly már megengedett.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)