Mennyit keresnek a női topmenedzserek?

szerző: László Éva Lilla
2010 október 20.

A Magyarországon dolgozó felsővezetők országos bruttó átlagbére jelenleg havonta 617 ezer forint - derül ki a Merces fizetési felméréséből.

Az egyenlő munkáért egyenlő díjazást elve továbbra sem érvényesül hazánkban - többek között ez is kiderül a Merces fizetési felméréséből, amelynek során azt vizsgálták, hogy milyen különbségek vannak a felsővezetők országos bruttó átlagbérei között az egyes iparágakban, és mennyire tér el egymástól a férfi és női felsővezetők bruttó átlagbére.

A női topmenedzserek országos szinten átlagosan 455 ezer forintot keresnek, míg az ugyanebben a pozícióban dolgozó férfiak átlagosan 682 400 forintot vihetnek haza, vagyis 30 százalékkal többet, mint a hasonló munkakört betöltő nők. Szlovákiában és Csehországban sem jobb a helyezet: előbbiben 35, utóbbiban 43 százalékkal keresnek kevesebbet a nők felsővezetői pozícióban.

A harminchárom szektorban végzett felmérés szerint itthon a biztosítási cégek felsővezetői a bruttó 1 303 600 forintos átlagos havi fizetésükkel megelőzik a gyógyszergyári igazgatókat (1 215 500 forint) és a bankárokat (1 055 700 forint). A tanácsadó cégeknél dolgozó vezető személyzeti, pénzügyi, munkavédelmi, energetikai vagy pr-tanácsadók bruttó jövedelme átlagosan havi 855 800 forint.

A pénzügyi tanácsadó cégek, pénzügyi szolgáltatások és biztosítási termékek közvetítésével foglalkozó vállalatvezetők átlagosan 812 600 forintot visznek haza havonta, míg az információs technológia és a telekommunikáció területén tevékenykedő vállalatok felsővezetői átlagosan havi 800 ezer forintot keresnek. Az önkormányzati tulajdonú vállalatok vezetői ugyanakkor „mindössze” 316 300 forintot keresnek átlagosan - állítják a felmérés készítői.

Forrás: hvg.hu

felsővezető  •  felmérés  •   •  bér  •  fizetés  •  férfi  •  topmenedzser
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen