Legyen minél több sikeres, műszaki végzettségű anyuka!

szerző: Jobline
2014 április 17. Szóljon hozzá

„Ki van éhezve a céges szervezet a női szakemberekre, a nők szaktudására! Az Ericsson nagyon nyitottan áll ehhez a kérdéshez, szeretünk sokszínű csapatokat létrehozni”- mondja Kelemen Zoltán vezető HR generalista. Hogyan vélekedik az Ericsson a női karrierépítést támogató rendezvényekről? Mennyire tartja szem előtt, hogy segítse hölgy kollégáit a munkahely és magánélet összehangolásában? Erről beszélgettünk az Ericsson Magyarország munkatársával.

A női munkavállalók számára nagyon fontos, hogy sikerüljön megteremteniük a megfelelő munkahely-magánélet egyensúlyt. Mivel tudja a cég segíteni e téren a női dolgozóit?

Az Ericsson munkaszervezése önmagában igyekszik segíteni a magánélet és a munka összeegyeztetését. Ilyen például a kötetlen munkaidő, ez különösen nagy segítség a kisgyermekes, szülési szabadságról visszatérő női munkatársak számára. Ez azt jelenti, hogy a kötött munkaidő 9-11-ig és 13.30-15.30-ig tart, ami megkönnyíti a család mindennapjainak megszervezését. Reggel el tudják vinni a gyereket bölcsődébe, óvodába, munka után érte tudnak menni. Vállalatunk bizonyos területein lehetőség van az otthoni munkavégzésre is. A tavaly ősszel bevezetett Work Smarter program keretében minden héten 1 napot otthonról dolgozhatnak a kollégáink. Ráadásul a modern kommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy bármikor, bárhonnan elérjük a leveleinket, a cég belső hálózatát. Egy online világban telefonkonferenciát, videokonferenciát tartani nem kunszt, ami segít abban, hogy az anyukák a maguk igényeire szabják a munkavégzést.

Forrás: Jobline

 

A juttatási csomagokban vannak-e olyan elemek, amelyek kifejezetten a nők számára fontosak?

Vannak olyanok, amelyek a családosok körében népszerűek. Ilyen az iskolakezdési támogatás, amely a cafeteriából választható. Évek óta nyári táborok szervezésével segítjük a családokat. Az ericssonos gyerekek különböző nyelvi, sport- , állatkerti vagy kreatív kézműves táborokban vehetnek részt. A táborok költségének a felét a vállalat állja. Némely esetben segítünk a kicsik utaztatásában is. Arra is figyeltünk, hogy minél érdekesebb és a telephelyek közelében lévő programokat hirdessünk meg. Természetesen minden ericssonos gyerek kap Mikulás-csomagot (2013. végén már majdnem 900 csomagot készítettünk össze), és minden decemberben színes, kreatív kézműves vásárt tartunk a szülőknek, ahol izgalmas, gyerekeknek szóló ajándékokat, könyveket is lehet venni.

A fenti juttatások bármelyikének van-e előfeltétele (pl. a cégnél töltött évek száma, próbaidő alatt nem vehető igénybe stb.)?

A cafeteriát a próbaidő lejárta után vehetik igénybe kollégáink, a többi kedvezmény alanyi jogon jár mindenkinek. A kötetlen munkaidő is érvényes valamennyi kollégára, az ettől való eltérés külön vezetői döntés.

Az alkalmazott programoknak milyen pozitív hatása van?

Szeretnénk emberközpontú, színes munkakörnyezetet létrehozni. Hiszünk abban, hogy a sokféleség, színűség hozzájárul a szervezet jobb teljesítményéhez, a kreatívabb munkakörnyezethez. Ezek a programok jelentősen javítják a munkavállalói elégedettséget, főleg a nők és családosok körében. Noha erre nincsen konkrét statisztikánk, közvetve minden bizonnyal a teljesítményt is, sőt hozzájárul a női fluktuáció alacsony szinten tartásához is. Talán az sem véletlen, hogy 2009-ben és 2012-ben mi lettünk az egyik Legjobb Munkahely Magyarországon.

Idén először rendezik meg a Jobline Női Karriernapot. Mi a véleménye a kifejezetten nőknek szervezett, karrierépítést támogató rendezvényekről?

Üdvözlendőnek és nagyon fontosnak tartom, tartjuk őket! Nem csak programokra, hanem nagyobb változásokra is szükség lenne, hogy a munkavállalókat és a kínálatot összehozzuk. Az Ericsson évek óta arra törekszik, hogy növelje a női munkavállalóinak számát, ám ez a feladat nagyon nehéz, amíg nagyon alacsony számú műszaki végzettséggel rendelkező nő kerül ki az iskolapadból. Arra törekszünk, hogy minden fórumon megmutassuk, hogy a telekommunikációs és informatikai terület igenis is vonzó lehet a női munkavállalóknak! Ki van éhezve a céges szervezet a női szakemberekre, a nők szaktudására, a nők híresen jó diplomáciai készségére, a megfontoltságukra, a józanabb gondolkodásukra és még a megjelenésükre is. Szeretünk sokszínű csapatokat létrehozni, ahol szükség van ezekre a tulajdonságokra is. Legyen minél több női szakember nálunk is! Más és másképpen működik egy olyan közösség, ahol lányok is vannak.

Mi keltette fel figyelmét, érdeklődését a rendezvénnyel kapcsolatban?

Szeretnénk növelni a női munkavállalók számát a szervezetben, ehhez igyekszünk minden lehetőséget megragadni, mivel hiszünk a sokszínűség erejében. Szeretnénk magunkat megmutatni a hölgyek körében is, mint munkáltató és néhány női karrierpéldát mutatni nekik. Kíváncsiak vagyunk, hogy a rendezők meg tudják-e szólítani a piacképes műszaki végzettségű hölgyeket is.

Miért tartja fontosnak, hogy az Ericsson jelen legyen a Jobline Női Karriernapon?

Az Ericsson fontosnak tartja a műszaki pálya népszerűsítését a nők körében. Persze tudjuk, idő kell ahhoz, hogy kikopjanak a régi sztereotípiák, miszerint a sikeres nők mind közgazdászok vagy jogászok. Várakozásom szerint minél több családban lesz egy műszaki pályán sikeres dolgozó anyuka, annál több kislány nő fel úgy, hogy az ő példáját akarja majd követni.

Jobline Női Karriernap – először Magyarországon!

2014. 06.14., Bálna Rendezvényközpont

További információk: http://www.noikarriernap.hu/hu/kiallitoknak

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)