6 tényező, ami a pénznél is jobban motiválhatja a munkaerőt

szerző: Jobline
2014 november 24. Szóljon hozzá

Mivel lehet a legjobban ösztönözni a munkaerőt? Kézenfekvő a válasz: pénzzel! Első pillantásra ez kétségtelenül igaznak is tűnik, de nem szabad alábecsülni más tényezőket sem, amelyek még nagyobb lelkesedést válthatnak ki a dolgozókból, mint az anyagiak.

A pénz önmagában nem boldogít, érdemes erről megkérdezni azt a sok szomorú milliomost – kezdi okfejtését Kaitlyn Brown kiválasztási szakember, aki összegyűjtötte, hogy a prémiumon, a szolgálati gépjárművön és jutalom wellness-hétvégén kívül mi mindennel lehet még motiválni az alkalmazottakat.

Ne halogasd! Nyerj 4 fős szállást és síbérletet Ausztriába! 

1. Mindig elkél a dícséret
Ha valaki jól végzi a munkáját, feltétlenül a tudtára kell adni. Ez néhány másodpercbe és egy mosolyba kerül, esetleg vállon is lehet veregetni a kollégát, ha olyan vele a viszony, hogy ezt nem veszi rossznéven. Ez a kis gesztus csodát tesz, a munkatársunk utána még jobban kitesz magáért, és példája a többieket is lelkesedésre sarkallja.

2. Kérdezni kell
Senki nem szereti, ha túl sokat utasítgatják vagy noszogatják, viszont díjazza, ha kíváncsiak a véleményére. Meg kell kérdezni a munkatársakat, mit gondolnak az aktuális projektről vagy általában a céges dolgok állásáról, hadd érezzék, hogy fontos és értékes tagjai a szervezetnek. Ezátal nem csupán a munkahelyi morált sikerül erősíteni, de könnyen előfordulhat, hogy a munkatársak észrvetételei, javaslatai hatékonyan hozzájulnak a cég fejlődéséhez is.

Forrás: Jobline

3. Hibáztatni tilos
Mindenki követhet el hibákat, és akármennyire jogosnak érzi a kritkát, utálni fogja, amikor szemtől szemben felelősségre vonják. A direkt szemrehányás ezért nem is célravezető: a problémán keresztül kell megközelíteni az aktuális balesetet, bevonva a "bűnöst" a helyzet kreatív megoldásába. A közös gondolkodás és cselekvés legközelebb jobb munkavégzésre fogja ösztönözni a kollégát, és a hibákat fogja gyűlölni, nem pedig minket.

4. Osztogassunk kreatív címeket
Aki büszke a munkahelyi címére, az lelkesen fogja viselni, mint valami kitüntetést. Lássuk be, senkit nem zavar, ha XY kollégát az adott terület főelőadójának nevezik, ő viszont annyira örül ennek a címnek, hogy szinte madarat lehet vele fogatni, és ég a keze alatt a munka. A címek osztogatásánál persze mértéket kell tartani, ha túl sok van belőlük, elvesztik értéküket.

5. Legyen kellemes munkakörnyezet
A felmérések szerint a kellemes munkakörnyezet a második legfontosabb dolog az emberek számára a jó fizetés után. Ez teljesen érthető: mindenki olyan helyen szeret dolgozni, ahová jólesik bemenni, mert harmonikus és vidám a belső tér, tele a hűtő – nem véletlen, hogy a legmenőbb tech cégek válogatott, ingyenes finomságokkal kényeztetik az alkalmazottaikat –, és igény esetén el lehet bújni a többiek szeme, hangja elől. Kellemes munkahelyi környezetben öröm dolgozni, és ez meglátszik majd a cég általános teljesítményén is.

6. Osszunk ki vezetői feladatokat
A legjobban teljesítő munkatársakat úgy is jutalmazhatjuk, hogy átmeneti vagy tartós vezetői feladatokat adunk nekik. A kiváló kollégát megbízhatjuk egy projekt irtányításával vagy akár azzal, hogy szervezen meg és vezessen le egy fontos értekezletet. A vezetéssel megbízott munkatárs hatalmas lendületet kap a megtiszteltetéstől és bizalomtól, és követendő példaként szolgál a többiek számára.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!     

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen
Hozzászólások (0)