Erre a 3 dologra kíváncsi az Amazon főnöke a jelöltekkel kapcsolatban

szerző: Jobline
2015 június 09.

A világ legnagyobb online áruházának alapító vezérigazgatója, Jeff Bezos alaposan kigondolta, milyen munkatársakra van szüksége. HR-menedzserei 3 kérdést mindenképpen kötelesek feltenni maguknak, amikor a jelöltet értékelik.

Az Amazon is úgy kezdte, mint minden startup: kicsi volt a vállalkozás, de vezetői mertek nagyot álmodni. A cég sikeréről természetesen már könyvet is írtak, elemezve az üzleti modellt, de legalább egy kötetnyit elárul Bezos gondolkodásáról az a levél, amelyet 1998-ban, négy évvel az Amazon megalapítása után írt a részvényeseknek. „Rendkívüli emberek nélkül képtelenség lenne eredményeket felmutatni egy olyan dinamikusan fejlődő közegben, mint az internet. Az Amazon sikerének legfontosabb eleme, hogy a kiválasztási folyamatban magasra emeltük a mércét, és folyamatosan ehhez az elvhez tartjuk magunkat."
 

Jeff Bezos a Time magazin címlapján mint az Év Embere
Jeff Bezos a Time magazin címlapján mint az Év Embere
Forrás: Time


Bezos HR-menedzsereinek az alábbi három kritérium alapján kell kiválasztaniuk az ideális jelöltet:

1. Csodálni fogom ezt az embert?

A legfontosabb mérce a csodálat. Bezos azt akarja, hogy a HR-esei olyan emberekkel gazdagítsák a csapatot, akire fel tudnak nézni, nem pedig megfordítva. Ez azt jelenti, hogy olyan új munkatársakra van szükség, aki példaként állítható a többiek elé és akitől mások tanulni tudnak. Már ez az egy kritérium garantálja, hogy az Amazonnál nagyon magas a léc, ha kiválasztásról van szó.

2. Emelni fogja ez az ember a hatékonyság általános szintjét abban a csapatban, amelyhez csatlakozik?

Az új munkatársaknak az a feladata Bezos szerint, hogy emeljék a cég működésének színvonalát. A cégek növekedésekor rendszerint alábbhagy a kezdeti nagy lelkesedés, az alapító azonban úgy képzeli el, hogy minden felvett jelöltnek teljes erejével harcolnia a közös célokért, ahelyett, hogy az entrópia növelésében segédkezne. "A lécet folyamatosan emelni kell - mondja Bezos. - Arra kérek mindenkit, képzelje el a céget öt év múlva. Aztán egymásra nézünk, és azt mondjuk: a követelmények most már hihetetlenül magasak - öcsém, annyira örülük, hogy sikerült korábban idekerülnöm!"

3. Milyen dimenziók mentén lehet ez az ember szupersztár?

A harmadik kérdés talán a legfurább: Bezos azt a különleges képességet vagy érdeklődést keresi a jelöltben, amivel hozzájárulhat a cég kultúrájának fejlődéséhez és igazán szórakoztatóvá, érdekessé tudja tenni a munkahelyet. Egyáltalán nem szükséges, hogy a különleges tulajdonságnak köze legyen a munkához - Bezos egyik alkalmazottját említi, aki megnyerte az Országos Szép Kiejtési versenyt. Bár rendkívül előnyös, ha valaki sokoldalúan művelt, Bezos azokat keresi, akik egy bizonyos téren kiemelkedőt nyújtanak.

Az Amazon sikere azt bizonyítja, hogy a Bezos által kidolgozott szempontokat érdemes fontolóra venni – ha nem is kell átvenni az egész kiválasztási filozófiát, egy-két ötletet nem árt hasznosítani.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!  

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen