10 meglepő ok, amiért érdemes introvertált munkatársakat fölvenni

szerző: Jobline
2015 augusztus 12.

Az állásinterjúkon az extrovertált jelöltek vannak előnyben, mert lendületesek, lelkesek, látszik rajtuk, hogy mindig megragadják a kínálkozó lehetőségeket. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a cégek nem boldogulnának introvertált alkalmazottak nélkül.

A zárkózott embereknek nehezebb eladni magukat, márpedig egy állásinterjú csakis erről szól. Ezért fontos, hogy a kiválasztási szakemberek tudják: az introvertált munkaerő a föld sója, de legalábbis 10 jó érv szól amellett, hogy rá essen a választás.

1. Az introvertált munkatárs csupa fül
A zárkózott ember talán kevesbé kommunikatív, mint mások, de érzékeny szenzoraival folyamatosan figyel, gyűjti és értékeli az információkat. Ennek köszönhetően gyorsan képbe kerül a csoportdinamikát illetően, időben észleli a veszedelmes szituációk kialakulását és megfelelő lépéseket tud tenni a komolyabb bajok elkerülése érdekében.

2. Alaposan felkészül
Az introvertáltak számára kényelmetlenek az értekezletek és a prezentációk, hiszen meg kell mutatniuk magukat, ezért roppant komolyan veszik a feladatot, azaz alaposan felkészülnek, sőt „túlkészülnek” rájuk. Emiatt jó eséllyel mélyebben átlátják a folyamatokat és élesebben meg tudják világítani az összefüggéseket, ami a vezetőséget és az ügyfeleket egyaránt lenyűgözi.

3. Úgy fókuszál, mint a lézer
Megfigyelték, hogy az introvertált dolgozó azért is végzi hatékonyan a munkáját, mert bizonyos értelemben be van zárva a saját kis világába, ahonnan kiszűri a külső zavaró tényezőket. Képes csak az adott feladatra összpontosítani, és addig nem tágít, míg végére nem jár a dolgoknak.

 

Forrás: Jobline4. Vészhelyzetben is nyugodt tud maradni

Az introvertáltak gyűlölik a konfliktusokat, igyekeznek kimaradni belőlük, ezért ha galiba támad, ők azok, akik hűvös távolságtartással szemlélik a helyzetet, és a feszültség fokozása helyett a megoldáson dolgoznak. Ezért is érdemes egy idő után vezetői feladatkörbe helyezni őket: óvatos kívülállásuk miatt tárgyilagosan tudják elemezni a helyzeteket és képesek higgadtan optimális döntéseket hozni.

5. Nem akar sztár lenni
Mindenki örül az elismerésnek, így a zárkózott kolléga is, de nem töri magát azért, hogy ő legyen a munkahelyi közösség sztárja. Elismeri mások teljesítményét, osztozik a közös sikerben, emiatt közkedvelt csapatjátékos, akivel mindenki szívesen dolgozik.

6. Nem drámázik fölöslegesen
Az extrovertáltak kedvelik a minél több szereplő bevonásával előálló drámai helyzeteket, amelyeknek ők lehetnek a főszereplői. Az introvertáltak viszont természetükből adódóan diszkrétek és visszafogottak, a komoly konfliktusokat is igyekeznek csöndesen, minél kevesebb érzelem kimutatásával megoldani, s ezzel elejét veszik annak, hogy mindennap cirkusz legyen a munkahelyen.

7. Gyorsan berekeszti az értekezletet
Az értekezletek nagyszerű lehetőséget biztosítanak az extrovertáltak számára, hogy szerepeljenek, az introvertáltak viszont utálják a szócséplést, sőt eleve magukat az értekezleteket is gyűlölik, hiszen annyi értelmes dolgot lehet csinálni helyettük. Ha az introvertált munkatársat előléptetik, drámaian csökken a fárasztó értekezletek száma, és az a néhány megmaradt megbeszélés is olyan rövid lesz, mint egy haiku.

8. Nem pletykás
Fontos, hogy a munkatársak gördülékenyen kommunikáljanak egymással, de nem szabad a másik végletbe esni, amikor az irodai pletyka megmérgezi a levegőt. Ebből a szempontból a zárkózott munkatársra nem lehet panasz, ő nem élvezi a kósza félinformációk terjesztését, és unaloműzés céljából sem ül oda valakihez pletykálni, inkább csöndben zenét hallgat, lövöldöz vagy pasziánszozik a gépén.

9. Innovatívabb
Mivel a zárkózott munkatárs szívesebben internetezik, mint cseveg a kávéautomata mellett, nyitottabb az újdonságokra és hajlamosabb az új megoldások keresésére, mert online csupa érdekes kihívással találkozik.

10. Támogatja az extrovertáltakat
Fentebb már volt szó arról, hogy az introvertált dolgozó általában jó csapatjátékos, de különösen kiváló kiegészítője az extrovertált kollégáknak. Az extrovertáltak számos területen remekelnek, például kiváló értékesítők és marketingesek, de szükségük van olyan támogató csapatra, amelynek tagjai fogékonyak az apró részletekre és megfontoltan kiértékelik a folyamatokat. Itt jönnek képbe az introvertált kollégák, akiknek köszönhetően az extrovertáltaknak nem kell a nüanszokkal bajmolódniuk, szabadon szárnyalhatnak, hogy a legjobban tudjanak teljesíteni.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen