Így fest a csapatépítés és a lendület művészete a Microsoft vezére szerint

szerző: Jobline
2017 január 19.

Szemléletes metaforával érzékeltette Satya Nadella, szerinte mi kell egy szervezet hatékony működéséhez.

Satya Nadella 2014-ben lett a Szilícium-völgyi tech-gigász vezérigazgatója, és első dolga volt, hogy emlékeztetőt küldött a cég valamennyi dolgozójának. (Ez kb. 114 ezer+ embert jelent.) A memóban egy könyvet említett, amely megragadta a figyelmét: ez pedig a Boys in the Boat (Fiúk a hajóban) című opusz. A könyv arról a kilenc tagú amerikai egyetemi evezőscsapatról szól, amely megnyerte az 1936-os berlini olimpiát, átalakította a sportágról alkotott fogalmakat, és nem utolsósorban az osztálykorlátokat is ledöntötte: a hajóban ülő munkás- és farmergyerekek olyan világban arattak diadalt, ahol az evezés hagyományosan a kivételezett szűk elit, szenátorok és bankárok legjobb egyetemeken tanuló sarjainak nagy presztízsű sportja volt.


„Van egy különös dolog az evezésben, ami nem túl gyakran fordul elő és nagyon nehéz definiálni... Ez pedig a swing (a szó egyszerre jelenthet többek között ritmust és lendületet is – a szerk.). Ez csak akkor eshet meg, ha a nyolc evezős olyan tökéletes egységben húzza a lapátokat, hogy minden egyes rezdülésük összhangban van.” (A kilences szám úgy jön ki, hogy nyolcan eveznek, a kilencedik bajnok, a kormányos pedig az ütemet diktálja hangosbeszélőn keresztül. – a szerk.)

 

Satya Nadella prezentál
Satya Nadella prezentál


A vezérigazgató természetesen arra utalt, hogy ezt a bizonyos swinget kell megtalálni ahhoz, hogy egy cég szárnyalni tudjon.

George Pocock, az evezés nagy szakértője így írt a swingről: „A sikeres csapatok titka az, hogy amikor elérik a swing állapotát, evezőcsapásaik mámorítóan repítik előre a hajót.” A swing lehetővé teszi, hogy átlagemberek elképesztő eredményeket érjenek el. Azok a cégek, amelyek a swing áldásában részesülnek, sokkal nagyobb teljesítményt nyújtanak, mint arra a projektekben részt vevők számából következtetni lehetne, míg a swing nélküli vállalatok soha nem tudnak túllépni azon a határon, amit a munkában részt vevők egyéni erőfeszítéseinek puszta matematikai összege jelent.


Most bontsuk ki szépen ezt a metaforát.


Az evezés ledönti a határokat
Tegyük be a csapatunkat egy hajóba. Az evezés nem velünk született készség, de olyan, mint a biciklizés: ha egyszer sikerült beletanulni, nem lehet elfelejteni, és egyre jobbak leszünk a művelésében. Aki evezőt ragad, egy idő után rájön, a csapat tagjai hogyan tudják kiegészíteni és összhangba hozni egymás erősségeit és gyengeségeit, és mindenki tudatosítja magában, hogyha egyszer az egész legénységet elkapja a swing, gyorsan hasít majd a hajó, és közel a győzelem.

 

A győztes amerikai evezőscsapat az 1936-os berlini olimpián
A győztes amerikai evezőscsapat az 1936-os berlini olimpián

Az evezés fejleszti a többszintű kommunikációt
Aki egy szűk versenyhajóban ül, csak a közvetlenül előtte ülő társa hátát látja, de pontosan érzi, hogy a többiek is keményen küzdenek. Ennek köszönhetően minden evezőcsapás után szinte kitapintható a swing, amint a hajó a habokat hasítja. Az evezősök megtanulják, hogyan figyeljenek oda az előttük dolgozó társukra, miközben az egész csapat mozgását érzékelik. E nonverbális kommunikáció mellett minden hajóban van egy versenyző, akinek folyamatosan be nem áll a szája – ez pedig a kormányos, aki a csapat tevékenységét irányítja. A kormányos igazi team leader: arra buzdítja az evezősöket, hogy mindig a közös célra összpontosítsanak, különösen amikor kedvezőtlenek a körülmények.


Az evezés kézzelfogható eredményeket hoz
Amikor egy közvetítést nézünk, amelyben egy evezőshajó büszkén és megállíthatatlanul hasítja a habokat, bele sem gondolunk, hogy egy 20 méteres vízi műtárgyat milyen nehéz minél gyorsabban eljuttatni A pontból B-be. Az evezés megköveteli, hogy különféle emberek csoportja tökéletes egységként működjön. A hajó csak akkor juthat elsőként célba, ha minden evezős a végletekig beleveti magát a küzdelembe, és tisztában van vele, mi a közös cél. Amikor a legénység eljut a swing állapotába, akár több hosszt is ráverhet a többi versenyzőre. Az eredmény méterekben, másodpercekben és aranyérmekben mérhető.


Agysorvasztó értekezletek helyett tehát itt az ideje, hogy elkezdjünk végre evezni.Az Eremedia cikke nyomán.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen