A telitalálat motivációs levél

szerző: Jobline
2017 február 27.

A legtöbb kérdőjel általában a motivációs, vagy más néven kísérőlevél kapcsán merül fel a pályázókban. Milyen stílusban, hogyan fogalmazzanak?

 

A helyzetet csak nehezíti, hogy a motivációs levéllel kapcsolatban szinte semmilyen információ, támpont nem olvasható ki az álláshirdetésekből. Mit tilos és mit szabad? Kiderül a Jobline Magazin kísérőlevél-összefoglalójából.

Kit válasszak?
Nem véletlenül kéri a legtöbb cég a pályázókat, hogy ne csak az önéletrajzukat, hanem néhány soros motivációs levelüket is küldjék el nekik. A jó kísérőlevél rengeteg információt elárul ugyanis a gazdájáról. Különösen fontos ez, hiszen a HR-eseknek több száz pályázati anyag közül kell a legígéretesebbeket kiválasztaniuk. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy már néhány sorból kiderülhet, mennyire motivált, ambiciózus egy-egy jelölt. Elég merész, kezdeményező, esetleg kreatív-e az önálló munkavégzéshez, vagy inkább visszahúzódó, aki azért szeret csapatban dolgozni. Persze a jó motivációs levéltől még nem lesz nyitott könyv a munkavállaló élete, de egy lépéssel közelebb kerülhet a megpályázott álláshoz.

Figyelemfelkeltésből jeles?
Nem csupán az interjúztatók vannak nehéz helyzetben, az álláskeresőknek ugyanis egyáltalán nem könnyű kitűnniük a rengeteg pályázó közül. Az internetről letölthető sablonok követése csak az „alap”, a hozzáadott érték a jelölt személyiségéből, céljaiból fakad, aminek már a motivációs levélben fel kell csillannia. A toborzással-kiválasztással foglalkozó szakemberek ugyanakkor azt tapasztalják, hogy a pályázók többsége bele sem gondol, mekkora jelentősége van a kísérőlevelének. Egy semmitmondó motivációs levéllel egyetlen HR-est sem lehet ugyanis arra ösztönözni, hogy részletesebben áttanulmányozza az álláskereső önéletrajzát. Következzenek – segítségképpen – a legfontosabb szempontok:


1. Terjedelem és stílus
Néha a kevesebb több, ami a motivációs levélre is igaz! Az interjúztatóknak általában nincs idejük másfél oldalas vagy annál hosszabb iromány átolvasására, tehát a tömör, átgondolt, maximum 1500 karakteres levél az ideális. Komoly előnyre tehet szert az, aki képes barátságos, közvetlen módon, esetleg némi humorral fűszerezve leírni a gondolatait.

 

 2. Tartalom és forma
Bármennyire szeretné is a pályázó felhívni magára a figyelmet, a forma semmiképp sem mehet a tartalom rovására! Fontos, hogy a motivációs levél mind a tartalmát, mind pedig a formáját tekintve elkülönüljön az önéletrajztól. Túlzásokba azonban semmiképp sem szabad esni, így kerülni kell a színes hátteret, a kacifántos betűtípusokat, a befogadást zavaró túl kicsi vagy éppen túl nagy betűméretet. A kísérőlevél fejléce persze egyezhet az önéletrajzéval, ami profizmusra utal.

 


3. Megszólítás
Érdemes megszerezni annak a személynek a nevét, aki elsőként fogja elolvasni a pályázati anyagot. Támpont lehet a hirdetés alján szereplő „kapcsolat”, de az adott céget is fel lehet hívni ez ügyben. Persze előfordul, hogy így sem sikerül megtalálni a megfelelő személyt, ilyenkor marad a „Tisztelt Hölgyem/Uram” megszólítás. A tegezéssel is érdemes óvatosan bánni. Néha ugyanis még azok a cégek sem veszik jó néven a közvetlenebb stílust, amelyek álláshirdetéseikben amúgy letegezik a pályázókat.


4. Ezért válassz engem!
A megpályázott pozíció pontos megjelölése után érdemes egyből a lényegre térni: miért keltette fel a pályázó érdeklődését a cég, illetve az adott álláslehetőség. Természetesen a legfontosabb a jelentkező pozitív tulajdonságainak bemutatása, illeszkedve a vállalati elvárásokhoz. Diszkréten, de lényegre törően meg lehet fogalmazni azt az egy-két korábbi eredményt, amelyet kamatoztatva a dolgozó erősíthetné leendő munkahelyét. Jó színben tüntetheti fel magát a jelölt, ha a leveléből érződik, hogy ismeri a cég tevékenységét, termékeit, szolgáltatásait, de semmiképp se használja a cég honlapjánál a Ctrl c – Ctrl v megoldást, azaz inkább a saját szavaival írja le mindazt, amit tud a vállalatról.

 

5. Ezt ne!
Csakúgy, mint az önéletrajzban, a kísérőlevél esetében sem árt az óvatosság. Hanyagolja a pályázó a nehézkes, túlzottan bonyolult nyelvi szerkezeteket és az elcsépelt kliséket. Minden pályázó állíthatja magáról, hogy jó csapatjátékos, jól bírja a stresszt, kiváló a kommunikációs készsége, de ha konkrét példákkal támasztja alá, könnyebben el is hiszik neki. Továbbá semmiképp se ismételje meg a munkavállaló a kísérőlevélben az önéletrajzát. Mielőtt az Enter gombot megnyomná, kérje meg egy-két bizalmasát, nézzék át a pályázati anyagát. Egy-egy komolyabb nyelvtani hiba már bőven elég lehet ugyanis az elutasításhoz.

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen