Így válaszolj, ha fölteszik az egyik legkínosabb kérdést az állásinterjún

szerző: Jobline
2018 február 14.

Vékony jégre kerül az álláskereső, amikor azt firtatják, miért rúgták ki az előző mukahelyéről. Szerencsére van jó válasz, csak alaposan fel kell készülni.

Ha már előfordult, hogy elbocsátottak, akkor erről nem szívesen beszélünk, különösen nem a potenciális munkáltatónkkal az állásinterjún. Pedig ha van erre utaló jel, például hosszabb, munka nélkül töltött szakasz az önéletrajzodban, a HR-es valószínű fel fogja tenni ezt a kényelmetlen kérdést. Az interjúztató egy általa már ismert csapatba akar felvenni egy új embert, aminek komoly kockázata van. Biztos akar lenni abban, hogy a csapat elfogadja az új kollégát. Míg a szakmai tudást könnyű felmérni, a jelentkező személyiségéről csak úgy tud információt szerezni, ha ilyen kínos kérdésekkel megpróbálja kiugrasztani a nyuszit a bokorból, és kideríti, ki volt a hibás a munkahelyi konfliktusban.

A HR-eseket arra képezték ki, hogy szigorúan szelektáljanak a jelentkezők közül, ez a kérdés pedig a legprofibban tudja kiszűrni, alkalmasak vagyunk-e pozícióra. Ha megismerjük, milyen szándék lapul a kérdés mögött, fel tudunk készülni a válaszra, és át tudunk menni a teszten. Elsőként nem árt tudni, hogy az interjúztatók a Business Insider szerint négy dolgot akarnak kideríteni rólad ezzel a kérdéssel:

1. Kockázatos jelentkező vagy?
A HR-esek nem azt várják tőled, hogy nemmel válaszolj erre a kérdésre, kivéve, ha pályakezdő vagy, esetleg tényleg soha nem történt ilyen veled. A feladatuk az, hogy felmérjék az alkalmasságod, és kiszűrjék a kockázati tényezőket. Például, hogy rendszeresen leszel-e áldozat, és ha igen, vajon előfordulhatott-e, hogy teljesen különböző csapatok tévesen bántak rosszul veled.

2. Hogyan kezeled a kudarcot?
A kiválasztás során azt is fel akarják mérni, hogy a kudarcokat képes vagy-e egy vállrándítással elintézni és továbblépni rajtuk. Másképp fogalmazva: a negatív élményeket balszerencsének vagy tanulási lehetőségnek látod-e? Aki egy bukás után felkel, megrázza magát és a tanulságokat levonva rendületlenül halad a maga útján, abban látnak fantáziát.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


3. Hogyan reagálsz a váratlan kérdésre?
Ellenségessé vagy lehangolttá válsz, vagy kiegyensúlyozott és magabiztos maradsz, ha neked szegezik a kérdést? A reakcióidból kiderülhet, hogyan kezeled, ha megpróbálnak a sarokba szorítani.

4. Mennyire vagy őszinte?
A hozzáértő HR-esek azt is felmérik, mennyi idődbe telik megválaszolni ezt a kérdést. Árgus szemekkel figyelik az intonációdat, a testbeszédedet, amiből kiderülhet, mennyire vagy bizonytalan és határozatlan, vagy őszinte a hibáidat illetően.]

A kérdés tehát sokkal többet elárul rólad, mint amennyi választ adsz rá. De hogyan tudnál jó színben feltűnni a HR-es előtt?

 

 

 

Légy őszinte, de fogalmazz tömören
Ne időzz hosszasan a kérdésnél! Persze ha rajtad kívül álló oka van a felmondásnak – pl. átszervezés, leépítés, a pozíció megszűnése –, akkor könnyű egy mondatban őszinte választ adni. De akkor sem kell hosszú monológba bocsátkoznod, ha személyes konfliktus vezetett idáig. Ne add elő a hattyú halálát, semmiképp se sajnáltasd magad, inkább próbáld diplomatikusan megfogalmazni, hogy a főnököd és te miért nem illetettek össze elképzeléseitekben, céljaitokban. Semmiképp se hazudj, mert könnyű utánanézni, mi történt valójában.

Mutasd meg, mit tanultál belőle
A legjobban úgy tudsz kijönni ebből a helyzetből, ha azt hangsúlyozod, mit tanultál az esetből, és nem azt részletezed, mi történt. A kérdés elsődleges célja az, hogy kiderüljön, fejlődőképes vagy-e, és tanulsz-e a múlt hibáiból. Emeld ki, mit profitáltál ebből, hogyan váltál jobb munkaerővé. Ha a pozitívumokra fókuszálsz, azzal azt sugallod, hogy képes vagy az önreflexióra és a személyes fejlődésre.

Ne hibáztass senkit, és maradj optimista
A HR-es általában a munkáltatóhoz lojális, vele azonosul, ezért nem jó ötlet szidni a volt főnöködet vagy túlságosan kritizálni. Inkább azt hangsúlyozd, hogy a célok különbözősége ellenére sokat tanultál az esetből, és már jobban tudod kezelni a konfliktusokat.

Legyen átgondolt a válaszod
Fogalmazd meg a válaszod, írd le, majd mondd fel, mint egy verset, ha nem akarod, hogy váratlanul érjen a kérdés, és kiess a lendületből, esetleg bepánikolj a szituációban. Arra is ügyelj, hogy ne ess át a másik végletbe, vagyis az előadásmód ne legyen gépies, mert a betanultnak tűnő szöveg elveszti a hitelét.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen