Mérnök esélyek a munkaerőpiacon: kiket vadásznak le a cégek?

szerző: Kutasi Judit
2011 április 18.

Nagy a kereslet a jól képzett villamosmérnök, illetve mérnök informatikus hallgatók iránt a munkaerőpiacon. A Jobline.hu összesen több mint ezer mérnököknek szóló álláshirdetése közül jelenleg is több pozícióba keresnek pályakezdőket. De milyen tudással, kompetenciákkal és készségekkel lehet valaki befutó? Egy nagyvállalat HR-esét kérdezte erről a Jobline Magazin.

Tehetségek nyomában

A vállalatok többsége mára már felismerte a gyakornokokban rejlő potenciált. A megfelelő utánpótlás biztosításának nehézsége a szoftverfejlesztési iparágban például arra ösztönzi a cégeket, hogy minél korábban „lecsapjanak” a tehetséges fiatalokra. Pohánka Diána, a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. HR referense hangsúlyozza, jelenleg is 20-25 gyakornokot foglalkoztatnak a mintegy 220 fős, személyautók elektromos kormányrendszerének fejlesztésére szakosodott vállalatnál. A szakember elárulja, az elmúlt három évben megduplázták a cég létszámát, amit idén újabb 20-30 fővel emelnek, valamint több gyakornokkal is bővíteni szeretnék a budapesti fejlesztőközpontot.

Kitűnési lehetőség

A toborzás-kiválasztás megkönnyítése érdekében több csatornán keresztül próbálják elérni a fiatal tehetségeket. Állásbörzékre járnak, illetve nagy hangsúlyt fektetnek az internetes állásportálokon való megjelenésre is. Emellett szoros kapcsolatot ápolnak a műszaki felsőoktatási intézményekkel. Pohánka Diána hozzáteszi, belső ajánlási rendszerük is jól működik. Elmondása szerint a ThyssenKrupp Presta Hungary többlépcsős kiválasztási folyamata során a pályázók találkoznak a HR és a szakmai terület munkatársaival. Szakmai felkészültségüket különböző tesztekkel mérik.

A munkatársak kiválasztásánál nagy hangsúlyt fektetnek a személyes kompetenciákra: tudjon és szeressen a jelölt csapatban dolgozni, de képes legyen az önálló munkavégzésre is. „Mivel a cégcsoporton belül egyedüli elektronikai és szoftverfejlesztési kompetenciaközpontként működünk, folyamatosan bővítjük tudásunkat. Olyan kollégákat keresünk, akik szintén fontosnak tartják a szakmai fejlődést és nem riadnak vissza a tanulástól sem” – teszi hozzá a HR referens. A vállalatnál erős problémamegoldó képességre és nagyfokú rugalmasságra is szükség van. Nemzetközi cég lévén folyamatosan kapcsolatban vannak más leányvállalatokkal és az autógyártók képviselőivel, ezért az angol nyelvtudást nélkülözhetetlennek tartják. A felvételnél előnyt jelent, ha valaki külföldi ösztöndíjprogramban vett részt, vagy már rendelkezik gyakorlati tapasztalattal.

Integráció és gyakornoki program

Az új kollégák betanulását egy jól felépített tréningprogram, beilleszkedésüket mentor-rendszer teszi gördülékenyebbé a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.-nél. A tréningprogram alatt a munkatársak különböző belső szakmai képzéseken vesznek részt. Pohánka Diána kifejti, a próbaidő végén értékelik az új kollégák teljesítményét. Ilyenkor kitérnek a képzések hatékonyságára, majd meghatározzák a további fejlesztési irányokat. Az új munkatársak mellé egy mentort is kineveznek, aki tapasztalatával, helyismeretével támogatja az újonnan érkezőt. A mentor nyomon követi a kolléga első szakmai feladatait, válaszol a felmerülő kérdésekre, így kevésbé érzi elveszettnek magát az új csapattag.

A gyakornoki program az utánpótlás egyik alapvető eszköze. A legjobban teljesítő hallgatók a diploma megszerzése után a ThyssenKrupp Presta Hungary esetében is maradhatnak a vállalatnál. A gyakornokokat az első pillanattól kezdve bevonják a szervezet életébe. Szakmai tréningeken, céges rendezvényeken vehetnek részt, illetve betekintést nyerhetnek az autóipar legmodernebb technológiai megoldásaiba. Valós mérnöki problémákon dolgozhatnak, így ők is hozzájárulnak egy-egy innovatív termék fejlesztéséhez. A cég HR referense elmondja, a fiataloknak diplomatéma-írásra, kooperatív képzésekre is lehetőséget biztosítanak. A munkaidő beosztását esetükben rugalmasan kezelik, mivel nem mindig könnyű a tanrendet és a munkát összeegyeztetni.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen