Kik kaphatnak könnyen munkát májustól Ausztriában?

szerző: Kutasi Judit
2011 május 06.

Szabadon vállalhatnak májustól munkát Ausztriában és Németországban az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok állampolgárai, így mi magyarok is. De kik és milyen szabályok alapján helyezkedhetnek el Ausztriában?

Elsősorban az egészségügyi dolgozók, mérnökök, technikusok, illetve az építőipari szolgáltatások és a vendéglátóipar területén dolgozók számára nyílnak meg új lehetőségek azáltal, hogy idén május elsejével Ausztria és Németország megnyitotta munkaerőpiacát Magyarország, illetve Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia állampolgárai előtt. A kiválasztással foglalkozó szakemberek hangsúlyozzák: mérnöki állásokból és a kétkezi szakmunkásokból – csakúgy, mint a világ bármely részén – egész Európában hiány van.

A jövőben a nyitásnak köszönhetően valamennyi tagállamban szabadon, azaz munkavállalási engedély és előzetes munkaerő-piaci vizsgálat nélkül vállalhat munkát valamennyi magyar állampolgár. Továbbra is szükséges azonban az Ausztriában történő tartózkodáshoz, illetve a munkavállaláshoz bizonyos hivatalos dokumentumok és igazolások kiváltása. Igazolni kell az állás betöltéséhez szükséges képesítés és végzettség meglétét is. A megszerzett képesítések és diplomák elismertetésével kapcsolatban az osztrák Gazdasági Családügyi és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni.

Az adminisztrációs terhek csökkentése és az egyszerűbb ügyintézés egyértelműen a magyar munkavállalók érdekeit szolgálja. Ugyanakkor nehézségekkel is számolnunk kell: mivel mostantól a külföldi munkaadóknak ugyanannyit kell majd fizetniük egy magyarnak, mint egy osztráknak, veszíthetünk versenyképességünkből. Ausztriában egyébként nincs egységes minimálbér. A minimálbéreket ágazatonként, évente megújított kollektív szerződésekben rögzítik a munkavállalói és a munkaadói szervezetek.

Az elemzések szerint hazánkból érkeznek majd a legtöbben Ausztriába. Az Osztrák Munkaügyi Hivatal (AMS) várakozásai szerint az új munkavállalók többsége az alacsony és a közepes képzettségűek közül kerül ki. A többség nem telepszik le majd le Ausztriában, hanem ingázni fog a határon át, hogy a magasabb ausztriai kereseteket a lakóhelye szerinti ország ausztriainál alacsonyabb megélhetési költségeivel együtt használhassa ki.

Ausztrián belül Bécsben, valamint három tartományban – Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban – lehet a legtöbb új kelet-közép-európai munkaerőre számítani. Eddig egyedül a hiányszakmákban 17 ezer munkavállalási engedélyt állított ki az AMS, ennek több mint a felét magyar állampolgárok számára, és ugyancsak felét szakács végzettségűeknek. Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat folyamatosan frissülő adatbázisában a munkaerő-piaci nyitás hétvégéje előtt Németországban csaknem 400 ezer, Ausztriában pedig több mint 20 ezer álláslehetőséget kínáltak a munkáltatók. A két uniós tagállammal egy időben egyébként Svájc is megnyitotta előttünk munkaerő-piacát.

Következő témánk: Hogyan vállalhatunk munkát 2011. május 1. után Németországban?

munkaerőpiac  •  jl_karrier  •  munkavállalás  •  nyitás  •  Európai Unió  •  Ausztria  •  Németország  •  Svájc
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen