Rekorderek: több nő a német vállalatok élén, mint valaha

szerző: Jobline
2011 június 09.

Míg a magyar cégvezetők döntő többsége továbbra is férfi, addig Németországban minden korábbinál nagyobbra - 28 százalékra - emelkedett a nők aránya a vállalatvezetők körében. A német statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a cégvezetői állásokat betöltők körében 27,7 százalék volt a nők aránya 2010-ben.

A térnyerés fokozatosan ment végbe. Másfél évtizeddel korábban nagyjából egyötödös, 21,8 százalékos volt a nők részaránya a német vállalatok felső vezetésében. Tavaly már meghaladta az egynegyedet, de még így is jóval elmarad a foglalkoztatottak teljes körében meglévő 45,6 százalékos aránytól - mutatnak rá a német statisztikusok. A vállalatvezető nők jellemzően fiatalok, a relatív többség - 37,9 százalék - 39 év alatti. Ugyancsak jellemző, hogy minél nagyobb a vállalat, annál kisebb a nők aránya a felső vezetésben.

A negyvennél kevesebb embert foglalkoztató cégeknél átlagon felüli, 35 százalékos a női részvétel a vezetői munkában, a legalább 40 embert foglalkoztató vállalkozásoknál viszont átlag alatti, 23,4 százalékos. Az ötven, vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél pedig csupán 16,9 százalékos a nők aránya a vezetők körében. Ugyanakkor az utóbbi 15 évben elsősorban a nagyobb vállalatoknál emelkedett a női részarány a csúcspozíciókban, míg a kisebb cégeknél szerény növekedés mutatkozott, ez utóbbi kategóriában, a kis- és közepes vállalkozásoknál (kkv) viszont eleve magasabb bázisról emelkedett tovább a nők aránya - áll a német statisztikai hivatal közleményében.

Forrás: MTI

hr_hirek  •  Németország  •  nők  •  vállalatvezetés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen