Álláskeresők: legfeljebb minimálbér szeptembertől, maximum 3 hónapig!

szerző: Kutasi Judit
2011 július 22.

Legfeljebb a minimálbért kaphatják meg az álláskeresők szeptember elsejétől. Változik ugyanis az álláskeresési ellátásra vonatkozó szabályozás. Kiket és pontosan hogyan érintenek a jogszabályi változások? Jobline összefoglaló.

Jogosultak köre

Az Foglalkoztatási Hivatal tájékoztatása szerint szeptember elsejétől az álláskeresési járadékra az a nyilvántartott álláskereső lesz jogosult, aki az álláskeresővé válását megelőzően rendelkezik legalább 360 nap munkaviszonnyal, vagy olyan vállalkozói jogviszonnyal, amely után a munkaerő-piaci járulékát megfizetették, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult, táppénzben nem részesül, munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre és a munkaügyi kirendeltség sem tud megfelelő munkát ajánlani.

Összeghatárok

Az álláskeresési járadék összege a járadék iránti kérelem benyújtását megelőző 4 naptári negyedévben elért átlag járulékalapok 60 százaléka, maximum a jogosultság kezdő napján hatályos legkisebb munkabérnek megfelelő összeg lesz - olvasható a hivatal tájékoztatójában. Eszerint aki például 200 ezer forintot keresett 78 ezer forintos járadékra lesz jogosult, mivel a bérének a 60 százaléka - 120 ezer forint - meghaladta a minimálbért. Annak az embernek, akinek a fizetése a vizsgált időszakban 80, 90 majd 78 ezer forint volt, a járulékalapok 60 százalékos átlaga alapján mintegy 49 ezer forint jár majd.

Kiszámítás módja

A járadék összegének kiszámítási módja nem változik. Az ellátás mértékének maximális összege viszont igen: korábban az álláskeresési járadék maximális összege a minimálbér 120 százaléka volt a folyósítás első időszakában, ez maximum 91 napig járt.

Szeptember elsejétől az álláskeresési járadék legfeljebb a minimálbér összege lehet a járadék folyósításának teljes időtartamára. Szeptember elsejéig az álláskeresési járadék folyósításának második szakaszában a minimálbér 60 százalékát fizetik ki, függetlenül a munkáltató által közölt átlag járulék alaptól.

90 nap

Az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap lesz. A közfoglalkoztatási ideje alatt a járadék folyósítását szüneteltetik. A hivatal közlése szerint a változás - az előző egy évet figyelembe véve - éves szinten közel 580 ezer álláskeresési ellátást igénylő személyt érinthet.

Forrás: MTI

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen