A „szuperanyák” hajlamosabbak a depresszióra

szerző: Kutasi Judit
2011 augusztus 26.

A munkájukban és családi életükben is a tökéletességre törekvő „szuperanyák” jóval hajlamosabbak a depresszióra, mint azok az édesanyák, akik elfogadják, hogy nem tudnak egyszerre mindenhol maximálisan helytállni - derült ki egy tanulmányból.

1600 családos nő bevonásával készített tanulmányt a Washingtoni Egyetem egyik végzős hallgatója, Katrina Leupp. Az eredmények szerint a fizető állással rendelkező édesanyák sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek depressziótól, mint az otthoni feladatokat ellátó háziasszonyok.

A dolgozó nők közül azok bizonyultak a legboldogabbnak, akik elfogadták, hogy "nem képesek egyszerre mindenre", és bizonyos kompromisszumokat kell kötniük szakmai- vagy családi életükben. A karrierjük időnkénti feláldozása, illetve a szülői felelősség olykori átruházása segített nekik megteremteni az egészséges munka-család egyensúlyt, és ennek eredményeként a boldogabb életet.

Ezzel szemben azok a nők, akik úgy gondolták, hogy meg tudnak felelni a karrierista nő és a tökéletes háziasszony szerepét egyesítő "szuperanya" imázsnak, nagyobb valószínűséggel gyötrődnek frusztráció miatt, és érzik bűnösnek magukat sikertelenségük hatására életük későbbi szakaszában.

"A nőkkel megpróbálják elhitetni, hogy mindenre képesek, de a munkahelyek többségét még mindig olyan alkalmazottakra tervezik, akiknek nem kell gyermekneveléssel is foglalkozniuk a munka mellett" - idézte Leuppot a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. "A gyermeknevelés és a karrier könnyedén összeegyeztethetőek, ha az ember hajlandó lemondani néhány dologról" - tette hozzá a szakember. A tanulmány eredményeit az Amerikai Szociológiai Társaság Las Vegasban megrendezett éves találkozóján mutatták be.

MTI

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen