Így törheti meg a jeget az álláskereső az interjún

szerző: Kutasi Judit
2011 október 14.

Tippekből és trükkökből sosem elég, ha egy jó állás megszerzése a cél. A kritikus pont egyértelműen az első találkozó. Tanulmányok is igazolják, hogy az interjúztatók az első percekben eldöntik, eséllyel indulhat-e a pályázó, vagy rögtön elbukik.

Jó benyomást kelteni az interjúztatóban az első találkozás alkalmával legalább annyira nehéz és összetett feladat, mint első alkalommal megoldani egy többismeretlenes egyenletet. Persze bele lehet jönni, azonban addig sem árt a siker érdekében néhány praktikát bevetni.

A jó benyomás érdekében persze a pontos érkezésnél, az illedelmes belépőnél és egy határozott kézfogásnál mindenképp többet kell tenni. A játékszabályokat a megérkezés után is be kell tartani, így meg kell várni, hogy hellyel kínálják az álláskeresőt. A székbe, fotelbe huppanni, majd abban elfeküdni tilos, de a túlzottan feszengő, merev testtartás sem nyerő.

A határozottság, a magabiztos reakció minden helyzetben a siker záloga. A feszengés végzetes hiba, ezért érdemes azonnal beszédbe elegyedni a HR-essel. Jobb ötlet híján egy – az épülettel, az irodai környezettel kapcsolatos – pozitív megjegyzés is megteszi. Ezek a barátságos észrevételek mindenképp jó benyomást kelthetnek az interjúztatóban, és segítenek megtörni a kínos csendet. A jégtörő viccekkel ugyanakkor még a merészebb jelentkezőknek is vigyázni kell, hiszen nem tudhatjuk, hogy megjegyzésünket tényleg humorosnak találják-e az asztal másik oldalán.

Nemcsak az a lényeg, hogy mit mondunk, hanem az is, hogyan tesszük. Mivel a pályázó beszédstílusa, hangvétele is perdöntő lehet, tanácsos a hanghordozást is valamelyest az interjúztató beszédstílusához igazítani. Persze ne suttogjunk vagy hadarjunk még akkor sem, ha beszélgetőpartnerünk ezt is teszi.

Az interjún az idegen szavak túlzott használata is kerülendő. Ennek okai egyszerűek: egyrészt izgalmunkban könnyen belegabalyodhatunk a mondandónkba, másrészt a fellengzősség látszatát kelthetjük. A szakzsargon akkor szükséges, ha az interjú szakmai pontjára – a pályázó korábbi feladatainak részletezéséhez, munkakörének pontos elemzéséhez – érkezünk el.

Szigorúan tilos továbbá a munkát kínáló cég vagy a volt munkaadó kritizálása is. Ugyanakkor szimpátiát ébreszt az emberekben, ha a jelölt nevén is szólítja beszélgetőpartnerét. Ezt a trükköt érdemes a beszélgetés végén, az elköszönéskor is bevetnie a pályázónak.

karrier  •  munka  •  állásinterjú  •  álláskereső  •  jl_karrier  •  jó benyomás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen