Rekordszinten a munkanélküliség az EU-ban: Magyarországon kedvezőbb a trend?

szerző: Kutasi Judit
2011 november 10.

Aggódik az Európai Unió, mivel a nemzetközi gazdasági válság idején mért rekordértékre tért vissza a munkanélküliség átlagos szintje a térségben - derült ki az Európai Bizottság novemberi munkaerő-piaci beszámolójából. A jelentés külön kiemelte hazánkat, ahol ez a mutató egész évben csökkent.

A brüsszeli közlés szerint aggodalomra ad okot, hogy a szeptemberi 0,1 százalékponttal az unióban ismét a válság alatti csúcsszintre, 9,7 százalékra emelkedett az átlagos munkanélküliségi ráta. Március óta már 0,3 százalékpontos az emelkedés - derül ki a jelentésből, amelynek megállapításai alátámasztják az aznap kiadott általános gazdasági prognózis azon értékelését, hogy év eleje óta kedvezőtlenebbé váltak a kilátások az öreg kontinens gazdaságában.

Az euróövezet 17 tagállamában az teljes EU átlagánál is magasabb, 10,2 százalékos a munkanélküliség. Szeptemberben 23,3 millió munkanélkülit tartottak számon a közel 500 millió lakosú unióban, számuk február óta közel 600 ezerrel nőtt.

A friss jelentésben a bizottság a tagországok többségének esetében romló adatokról számolt be. Szeptemberben csak Magyarországon, Németországban, Belgiumban, Csehországban, Svédországban és Írországban csökkent a munkanélküliség. A jelentés közülük is kiemelte Magyarországot, ahol az idén folyamatosan csökkent az állástalanok aránya. Szeptemberben 0,1 százalékponttal, 9,9 százalékra csökkent a magyar munkanélküliség a beszámoló szerint. Uniós méretekben a bizottság különösen aggódik a fiatal munkanélküliek arányának további növekedése és a tartósan állás nélküliek körének bővülése miatt.

MTI

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen