Újjá varázsolt önéletrajz - négy egyszerű lépéssel

szerző: Kutasi Judit
2011 november 15.

Ígéretes álláslehetőségektől eshet el az a pályázó, akinek nincs elég fantáziája, illetve nem képes időről-időre megújulni. Még azoknak az álláskeresőnek is érdemes felfrissíteniük az önéletrajzukat, akik úgy érzik: egyszer már tökéletes pályázati anyagot hoztak össze. A Jobline Magazin összefoglalta, hogyan újíthatja meg bárki egyszerűen és gyorsan a CV-jét.

Nem kell feltétlenül havonta, negyedévente teljesen új önéletrajzot írni egy álláskeresőnek, elég időnként egy kicsit alakítani a pályázati anyagon. Mindez ráadásul még sok időbe, energiába sem kerül, néhány óra alatt bárki csodát tehet!

1.     Nem eszik olyan forrón a kását!

Nem kell kétségbe esni, majd egyből a szemeteskukába dobni az egész önéletrajzot. Elég, ha a pályázó nyugodtan átgondolja, hogyan tudná CV-jét néhány aprósággal „feldobni”. A továbbképzéseken, tréningeken való részvétellel, a munkahelyen elért kiváló eredményekkel, az időközben elnyert szakmai díjakkal pillanatok alatt aktualizálni, „ütősebbé” lehet egy régi, unalmas, sablonos pályázati anyagot. Az álláskeresőnek külön figyelmet kell szentelnie jelenlegi feladataira, pozíciójára. Minden olyan sikeres projektet, elismerést érdemes belevenni az önéletrajzba, mely a munkavállaló elmúlt egy évét jellemezte.

2.    Honnan indult, hová tart?

A következő feladat egy kis önvizsgálat, számvetés: honnan indult és hová is tart az álláskereső? Tegye fel magában tehát a kérdést a jelentkező, passzol-e legutóbbi pozíciója a karriercéljához, illetve még mindig ugyanarra vágyik-e, mint néhány hónappal, esetleg évvel korábban. Ha nem, írja át önéletrajzát bátran, helyettesítse korábban feltüntetett tulajdonságait olyan képességekkel, amelyek jobban előmozdíthatják a vágyott karrierutat.

3.    Külcsín és belbecs

Az aktuális szakmai információk mellett megéri a tálalásra is egy kis időt szánni. Egy jó pályázati anyagnál elengedhetetlen a stílusos, udvarias, egyszerű formázásmód, azonban egy kis játékosság, változatosság mindig beleférhet. A pályázónak persze el kell döntenie, milyen képet szeretne sugározni magáról. A mérlegelés függ a jelentkező életkorától, a megpályázni kívánt pozíciótól, az iskolai végzettségtől, a szakmai tapasztalattól, valamint az egyéb személyes jellemzőktől. Emellett érdemes a pályázati anyagot több formátumban is elkészíteni, így a Microsoft Word mellett például egy PDF formátumú CV-t is gyártani.

4.    Korrektúra, korrektúra, korrektúra!

Abban a pillanatban, hogy a pályázó bárhol belejavít az önéletrajzába, akaratlanul is újabb hibákat ejthet. Éppen ezért nem árt újra és újra átolvasni az anyagot, mielőtt végleg bezárjuk a dokumentumot, vagy elküldjük a jelentkezésünket. Jól teszi az álláskereső, ha néhány barátjának, ismerősének vagy családtagjának is megmutatja az önéletrajzát, hiszen lehet, hogy észrevesznek egy olyan hibát, elütést, ami felett a tulajdonos - a sokadszori olvasgatás miatt - véletlenül átsiklott. Itt is igaz tehát a mondás, hogy több szem többet lát!

karrier  •  munka  •  CV  •  önéletrajz  •  álláskereső  •  pályázó  •  jl_karrier  •  tanács
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen