Munkáltatói felmondás határozott idejű munkaviszony esetén

szerző: Kutasi Judit
2012 február 13.

Határozott idejű munkaviszonyt is meg lehet szüntetni az új munka törvénykönyve (Mt.) szerint felmondással július elsejétől. Mikor nem teheti meg ezt a munkaadó, illetve jár-e díjazás a munkavállalónak a határozott időből még hátralevő időre?

Határozott idejű munkaviszonyt is meg lehet szüntetni az új munka törvénykönyve szerint felmondással július elsejétől - míg korábban ilyen megszüntetési jogcím nem volt -, mégpedig a felszámolási vagy csődeljárás tartama alatt, a munkavállaló képességére alapított okból, vagy ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok miatt lehetetlenné válik. Ilyen esetekben nem jár díjazás a munkavállalónak a határozott időből még hátralevő időre, alkalmazni kell viszont a felmondás esetére járó díjazásra vonatkozó szabályokat.

Természetesen továbbra sem szüntethető meg munkáltatói felmondással a munkaviszony várandósság esetén, szülési szabadság időtartama alatt, lombikbébiprogramban való részvétellel összefüggő kezelés alatt, illetve tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítése közben. A felmondási tilalom időszaka alatt közölt munkáltatói felmondás jogellenes, és a jogellenes munkaviszony-megszüntetés jogkövetkezményeit kell rá alkalmazni.

Az új Mt. szerint ugyanakkor a felmondás ezentúl közölhető a betegség miatti keresőképtelenség, a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség, a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság idején is, de a felmondási idő csak ezek elteltével - betegségnél azonban legkésőbb a betegszabadság lejártát követő egy év után - kezdődhet el.

További cikkek a témában:

"Mikor tagadhatja meg jogszerűen a főnök utasítását?"

"Szabadságra jogosító idő az új Mt. szerint"

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen