Hogyan írjunk önéletrajzot angliai munkához?

szerző: Jobline
2012 május 23.

Ha külföldi munkavállalásra adja a fejét, illik tájékozódnia, a kiszemelt célországban mik a szokások.

Az angol önéletrajzok titka az egyszerűség. Felesleges irreveláns információkat beleírni, egy olyan országban sincs olyan türelmes személyzetis, amelyik oldalakon keresztül olvasná egy jelentkező cv-jét.

Banálisnak tűnhet, mégis érdemes felhívni rá a figyelmet, hogy Angliában a vezetéknvezet és a kresztnevet fordított sorrendben használják, nehogy "rosszul" maradjon benne a cv-ben!

Forrás: Flickr.com

A személyes adatok között fontos megadni a legalapabb elérhetősegeket, így legyen benne a név, lakcím, telefonszám, e-mail cím. Angliában egy diszkriminációra vonatkozó törvény értelmében nem köteles feltüntetni, mikor született, ha mégis beleírná az önéletrajzába, csak az életkorát, a születési dátumát ne ossza meg idegenekkel - így nem tudnak visszaélni a személyes adataival.

A telefonszám megadásánál (ha nincs angliai telefonszáma) figyeljen oda, hogy ne 06-os előhívót írjon, hanem 00-36-ot vagy +36-ot.

Az e-mail címre vonatkozólag pedig mindenképp hozzon létre például egy gmail-es fiókot. Pár perc alatt megvan, és erre hamarabb kaphat választ, mintha egy magyar szolgáltatóét használná. Ugyanúgy, mint itthon, külföldön is érdemes figyelni arra, hogy az e-mail cím kiválasztásakor inkább a nevét használja, mint valami bugyuta, vagy görcsösen frappáns elérhetőséget.

A tanulmányait az elvégzés sorrendjéhez képest fordított időrendben írja bele (tehát kezdje a legfrissebtől és fejezze be a legrégebbivel). Érdemes csak a munka szempontjából fontos végzettségeket, korábbi munkatapasztalatokat beírnia. Ha például egy éttermi munkára jelentkezik, leendő munkaadóját nem fogja érdekelni, hogy korábban asszisztensként is dolgozott már.

Érdemes a jelentkezéshez egy kísérőlevelet is csatolnia, ami semmiképp se legyen hosszabb egy A/4-es oldalnál. Ha nem tudja a kapcsolattartó nevét, akkor a "Dear Sir/Madam" formulával szólítsa meg a címzetett, és ilyenkor a levél lezárásához azt írja, hogy "Yours Faithfully". Igyekezzen a személyességre, az egyediességre törekedni, kerülje a sablonokat. Ha végzett a levéllel, az a biztos, ha többször is elolvassa, vagy elolvastatja valakivel, hogy ne legyen benne elgépelés, helyesírási hiba.

CV  •  önéletrajz  •  Anglia
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen