"Ilyen adóterhek mellett nehéz növelni a foglalkoztatást"

szerző: Jobline
2012 június 15.

Az Adótanácsadók Országos Egyesülete szerint a magas munkáltatói közterhek, a minimálbér, az elvárt béremelés, valamint a jelentős adminisztráció, együttesen akadályozzák a foglalkoztatás bővítését a mikro- és kisvállalkozásoknál.

A terhek 10 százalékos csökkentése 1 új munkahely megteremtését eredményezné a 10 főt alkalmazó kisvállalatoknál – mondta el Zara László elnök a szervezet sajtótájékoztatóján.

Az esemény aktualitását a költségvetés nyáron kezdődő vitája adta. A szakemberek szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy amennyiben céljuk valóban a foglalkoztatás bővítése, akkor azt a koherens, kiszámítható és az adminisztráció túlburjánzását megfékező jogalkotással lehet elősegíteni.

Siklós Márta, az egyesület általános alelnöke elmondta, hogy az unió tagállamai közül 2011-ben a görögök után nálunk volt a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta (15-64 évesek körében 56,4 százalékos), amely több mint 8 százalékkal volt rosszabb, mint az uniós átlag.

A szervezet szerint a munkaadók helyzete 2012-ben a minimálbér növekedés és az elvárt béremelés hatására – ami a felette lévő bérkategóriákat is feljebb tolta – tovább romlott, mivel annak fedezetét, az igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény nem ellensúlyozza. Hozzátették, hogy emiatt a szürke és fekete foglalkoztatás is nőtt. Kritikusnak tartják, hogy míg a bruttó átlagkereset a versenyszférában 7 százalékkal nőtt, miközben a magyar GDP  várhatóan stagnál, vagy csak minimálisan növekszik. Ugyanakkor a szervezet üdvözölte, hogy a miniszterelnök e heti nyilatkozata szerint a szociális hozzájárulási adó várhatóan csökken.

Aggodalmukat fejezték ki ugyanakkor amiatt, hogy  egyes területeken növekedett az adminisztráció (az adófolyószámlák száma), illetve bizonyos jelek előre vetítik egyes elemek újbóli bevezetését (NYENYI), és hogy még nem kezdődtek széleskörű szakmai egyeztetések az adóadminisztráció-csökkentés gyakorlati megvalósítására.

Véleményük szerint gyakori jogszabályváltozások miatt a vállalkozások még középtávra sem tudnak tervezni. A következő évre vonatkozó módosítások gyakran csak az év utolsó napjaiban, a jogalkalmazóknak felkészülési időt sem hagyva jelennek meg. Ebből adódóan a problémák többsége csak ,,élesben” derül ki. Kiemelték, hogy az elmúlt hat évben 73-szor módosult az adózás rendjéről, 55-ször a személyi jövedelemadóról és 31-szer a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény.

Szerintük a hazai mikro- és kisvállalkozások csak úgy tudnak életben maradni, ha költségeik és adminisztratív terheik csökkennek, és az így megtakarított forrásokat érdemi tevékenységükre tudják fordítani. Vadász Iván, az egyesület szakmai alelnöke szerint az megoldás, ha a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése nem haladná meg a GDP növekedés ütemét.

foglalkoztatás  •  adó  •  törvény  •  vállalkozás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen