Mit várnak a diplomásoktól?

szerző: Jobline
2012 június 27.

Munkaerő-piaci kutatást végzett a Szegedi Tudományegyetemen Jancsák Csaba szociológus és csoportja, amiben összegyűjtötték, mit vár a munkaadó a pályakezdő diplomástól.

A kutatás egyik eredményeként megállapították, a frissen végzett szakemberek a munkáltatói elvárásokhoz képest súlyos hiányosságokban szenvednek - számolt be a delmagyar.hu a felmérésről. A kutatásba azért kezdtek bele, mert szükség van a munkaerőpiac és a felsőoktatás struktúrájának egybeesésére.

Forrás: Stiller Ákos

A legfontosabb követelmények között szerepel a minőségi munkára törekvés, a megfelelő szakmai háttértudás, a munkával való azonosulás és a munkához való hozzáállás. Fontos az önálló munkavégzésre való képesség, a precizitás, a szakmaszeretet, a felelősségvállalás, a jó munkabíró képesség, azaz a kitartás, agilitás, terhelhetőség, a túlmunka vállalásának képessége, a stressztűrés.

Értékeli a munkáltató a problémamegoldó képességet, az adott munkakörhöz kapcsolódó speciális szakmai fortélyok ismeretét, a lojalitást a munkahelyhez.

Az utolsó blokkba kerül a szakmai ismeretek alkalmazási készsége, az új dolgok iránti fogékonyság, az átképezhetőség és tanulékonyság, a lényeglátás, a számítógépes ismeretek, a csapatmunka és a munkatársakkal való együttdolgozás képessége, a gyakorlatorientált szemlélet, a jó kommunikációs képességek, és végül: a döntéshozatali képesség.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen