Hatalmas baklövés, amivel tönkre teheti a karrierjét

szerző: Jobline
2012 július 12.

A Forbes magazin szerzője, aki korábban megírta az élet-és karriertervezés 52 kritikus hibáját, megpróbálta szakemberek segítségével megtalálni, melyik az a hiba, amelyik a legkárosabb, legdemoralizálóbb mind közül.

A kutatások alapján kiderült, hogyha valakiben nincs motiváció, ha megelégszik azzal, ahol éppen van, ha nem akar előrelépni, változtatni, többet akarni, az az egyik legrosszabb dolog, amit a pályája során elkövethet.

A realitás viszont azt mutatja, hogy nyitott szemmel kell járni, folyamatosan fürkészni az új lehetőségeket, és nem szabad belesüppedni egy adott állapotba. Emellett a legtöbb helyen a szakmai környezet is folyamatosan változik, amiről igenis tudomást kell venni.

A Forbes magazin szerzője öt tippet ad, hogy kerülje el ezt a fajta baklövést.

1. Nem lehet biztos a dolgában

Sokan azt godolják, hogyha jól végzik a dolgukat, biztonságban vannak a munkahelyükön. De nem ez az egyetlen befolyásoló tényező, például számít, hogy tud alkalmazkodni a változásokhoz, vagy éppen hogy jön ki a kollégáival. Legyen meg önben a fejlődésre való törekvés, ne ragadjon meg egy biztos középszinten.

2. Képezze magát, különben lemarad

Ne koncentráljon túlzottan arra, most mire képes - vegye számba azt is, merre lehetne még fejlődni és lépjen! Ez lehet akár egy új nyelv, akár egy új program ismerete. A világ fénysebességgel változik körülöttünk, ezért rugalmasnak és nyitottnak kell lenni, hogy követni lehessen ezeket a változtatásokat.

3. Mit vár öntől a munkáltató?

A legtöbb dolgozó tisztában van azzal, mit vár el a főnökétől, a cégétől - csak sokszor elfelejtik, nekik nem csupán jogaik, hanem kötelességeik is vannak. Pedig ez abszolút kétoldalú dolog, meg kell látni az összefüggést, hogy ez a hatékony együttműködés fontos része.

4. Szakmai kapcsolatok

Akár az előrelépési lehetősége is veszélyben lehet, ha nem tud bánni az emberekkel. Ha utálja a kollégáit, akkor ezt ön előbb-utóbb vissza fogja kapni, a kölcsönös megvetés pedig nagyon rossz hatással van a munkamorálra. Igyekezzen stabil, jó szakmai kapcsolatot fenntartani azokkal, akikkel együtt dolgozik.

5. Ha boldogtalan, menjen

Akár meg is nyomoríthatja lelkileg, ha hozamosabb ideig olyat csinál, amiben nem leli örömét. Bár a gazdasági helyzet nem azt mutatja, érdemes változtatni, ha van egy stabilnak tűnő munkahely, de mégis érdemes megpróbálnia. Ha elégedetlen, boldogtalan, az előbb-utóbb kihatással lesz a munkájára is.

karrier  •  hiba
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen