Családtagom a kollégám

szerző: Jobline
2012 július 13.

Azt mondják, a közös munka egy jó kapcsolatot csak jobbá tehet, de egy rosszat még inkább elmérgesíthet. Egészséges vagy káros, ha egy családtagja a munkatársa is egyben?

Nehéz megtalálni az egészséges egyensúlyt, hogy a nap szinte 24 órájában egy légtérben van valamelyik családtagjával - nap közben az irodában, munka után pedig még otthon is el kell viselni a másik rigolyáit. A Forbes magazin összeszedett néhány tanácsot, hogy ne váljon rémálommá, ha a családtagja egyben a kollégája is.

Egyensúly

Nem egyszerű megállni, hogy előbb-utóbb ne csak a munkáról beszélgessenek. Nap közben adott, hogy a különböző munkahelyi dolgokkal vannak elfoglalva, így ügyeljen rá, hogyha hazamennek, ne vigyék haza a munkát. Sokat árthat a személyes kapcsolatnak, ha esténként is a munkával összefüggő problémákkal foglalkoznak. Ha egy háztartásban élnek, inkább tereljék el a figyelmüket mással, menjenek moziba, vásároljanak be együtt, vagy főzzenek közösen.

Függetlenség

Attól, hogy rokonok, nem kell 0-24 óráig egymás nyakán lógniuk. Ne cseteljenek egymással egész nap, az ebédszüneteket is eltölthetik külön-külön, a többi munkatársukkal. Az irodába ne vigyék be a magánéletüket, szigorúan a munkáról szóljon a benti kommunikációjuk. Ha pedig családi vállalkozásban vannak, próbáljon egy elkerített zugban dolgozni.

Ne éljen vissza vele

Ha esetleg a rokona vezető pozícióban van, ne várjon el különleges bánásmódot. Beszéljék meg, hogy önt ugyanolyan elbírálásban részesítsék, mint a többi kollégáját, különben hamar kiutálhatják a többiek. Persze a háta mögötti kibeszélést így sem lehet megúszni, ezért fokozottan kell ügyelni az egymással szembeni kommunikációra. Ön se legyen tiszteletlen, mert azt fogják látni a többiek, hogy ön bármit megteheti, és ez sok kellemetlen percet okozhat.

munka  •  munkahely  •  család  •  kolléga
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen