Legyen egyedi az önéletrajza: tegyen bele QR-kódot!

szerző: Bakos Dalma
2012 augusztus 02.

Az okostelefonok töretlen népszerűségének köszönhetően olyan új elemeket lehet belevinni egy önéletrajzba, ami egyelőre még szokatlan hazánkban, és ettől egyedi lesz a CV. Több nyugat-európai tanácsadó oldal is arra biztatja olvasóit, bátran színesítsék önéletrajzukat QR-kóddal.

A Wikipédia megfogalmazása szerint a QR-kód egy kétdimenziós vonalkód. A QR a Quick Response (gyors válasz) rövidítése, ezzel utalva egyrészt a visszafejtési sebességre, illetve a felhasználó által igényelt gyors reakcióra.

Már nem szokatlan, hogy a marketingesek előszeretettel használják újsághirdetésekben, plakátokon a QR-kódot. Miért ne alkalmazhatnák az álláskeresők is?

A QR-kódhoz szinte bármit hozzá lehet adni: önéletrajzot, névjegyet, portfóliót. Mivel egyelőre Magyarországon nem elterjedt, ezért a szakemberek biztosan felkapják a fejüket, ha ilyet látnak egy CV-ben, így rögtön magára irányíthatja a HR-esek figyelmét. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a QR-kód alkalmazása csak bizonyos szakmában jelent előnyt, és leginkább arra mutat rá, hogy a pályázó több mindenhez ért, követi az aktuális trendeket. 100 százalékos biztossággal így sem lehet álláshoz jutni, de jelentősen javíthat az esélyeken.

Hogyan kell QR-kódot csinálni?

Ha beütjük a keresőbe, hogy "qr code generator", rengeteg találatot kapunk rá. Némi angol tudás természetesen szükséges hozzá, viszont ha ez megvan, utána már nagyon jól lehet haladni, mert a legtöbb oldal szinte szájbarágósan, lépésről lépésre elmagyarázza a tennivalókat. A Jobline Magazin a http://www.qrhacker.com/ oldalt ajánlja. Ez a kódkészítő némileg felturbózott a többihez képest, logókat, fényképeket is bele lehet vinni (a mintákat nézze meg az oldal alján).

Mit mutasson a QR-kód?

Leginkább névjegyet érdemes beletenni, így ha el akarják menteni a számát, ezt egy mozdulattal meg lehet tenni, nem kell bajlódni a számokkal, nevekkel.

A megpályázott pozíciótól függően linkeket is bele lehet tenni, hogy önről bővebben itt és itt olvashat. Itt bemutathatja a portfóilóját, vagy akár a LinkedIn profiljára is irányíthatja az olvasót.

Mivel lehet olvasni a QR-kódot?

Három operációs rendszer-három alkalmazás. Az iPhone tulajdonosoknak a QR Readert ajánljuk (letölteni innen tudja), androidosok bátran használják a Barcode Scannert (töltse le a Google play-ből), míg Windows Phone-ra a QR Code Reader a legjobb megoldás (szerezze meg innen).

CV  •  önéletrajz  •  álláskeresés  •  egyedi  •  QR-kód  •  internet
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen