Durva álláskeresési hibák - megtörtént esetek

szerző: Jobline
2012 augusztus 09.

Mik azok a durva hibák amik miatt nevetve dobják ki a HR-esek az álláskeresők önéletrajzait?

Már a szakmai rész áttekintése előtt minden harmadik pályázat a szemétben végzi - írja az fn24.hu egy friss felmérésre hivatkozva.

Így hiába felelnének meg a jelentkezők szakmai előmenetelei a megpályázott pozíciónak, ha már az első lépésnél alapvető hibákat vétenek. A leggyakoribb hibák forrása az informatikai ismeretek hiánya, de a hirdetés szövegének nem megfelelő értelmezése, vagy az általánosan elvárt normák betartásának hiánya is gondot jelenthet.

Forrás: Flickr.com

A megkérdezett munkaadók számos kirívó esetről számolnak be az elmúlt néhány hónapból:

"Sűrűn megesik, hogy a jelentkezők olyan önéletrajzot küldenek, melyet előtte már több tucat álláshirdetőnek továbbítottak. Mindez kiderül az e-mail szövegéből, melyben szerepel a teljes előzmény."

"A CV.doc és Önéletrajz.pdf fájlnevek sem tökéletesek, de ezeket már megszoktuk. Amikor viszont informatikai ismereteket megkövetelő hirdetésre jelentkezik hozzánk egy ötvenes úr Apa_Önéletrajza.doc csatolt dokumentummal, akkor csak kínunkban nevetünk."

"Álláshirdetéseinkben egyetlen soron szoktuk leírni a jelentkezés módját. Megadott e-mail címre várunk fényképes szakmai önéletrajzot. Aki ezek után csak annyit képes küldeni, hogy "Kérem tájékoztassanak a jelentkezés módjáról" azt nem tudjuk komolyan venni, mint ahogy az sem, aki rákérdez, hogy aktuális-e még a pozíció. Ennyi erővel elküldhették volna önéletrajzukat is. Persze ezt is rendszeresen fénykép nélkül teszik a jelentkezők."

"Sajnos kevesen veszik a fáradtságot, hogy a csatolt önéletrajzon kívül írjanak néhány sort, például megnevezzék mely pozícióra jelentkeznek és aláírják a levelet. Ennél sokkal rosszabb viszont, ha már a megszólításba egy másik cég nevét írják helyettünk, vagy aláírásukban a - korábbi munkahelyemen csak "buzgómócsing" - , vagy - barátaimnak Jancsi - hozzáfűzés szerepel."

"A pályázatukban feltételeket támasztó munkavállalókból nem szoktunk kérni. Legutóbb egy fiatalember írta bele önéletrajzába, hogy "délután 6-ig haza kell érnie, különben a kutya odapiszkít a lakásba". Egy másik jelentkező pedig részmunkaidőben meghirdetett állásra jelentkezve küldte el percre pontosan heti szabadidős beosztását, edzéseinek, kedvenc TV műsorainak időpontjával. Felhívta a figyelmünket, hogy jelentkezését tekintsük tárgytalannak amennyiben a munkaidejét nem tudjuk összeegyeztetni a mellékelt naptárával. Megtettük!"

"Sajnálatra méltó ha valakinek nincs lehetősége, vagy kellő számítógépes ismerete egy önéletrajz elkészítéséhez, de ha a kézzel írt önéletrajz szkennelt változatán kivehető a korábban rátett pohár foltja, gyűrött mivolta, akkor azt nem szoktuk kinyomtatva a vezető személyzetis kolléga asztalára tenni."

önéletrajz  •  álláskereső  •  hiba  •  szakember  •  baki
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen