Változó iskola kezdési támogatás: ennyien érintettek

szerző: Jobline
2012 augusztus 28.

2013. január 1-től az iskolakezdési támogatást már csak utalvány formájában biztosíthatják a munkáltatók. A Cafeteria Trend Magazin szerint minden harmadik munkáltató érintett.

Idén még háromféleképpen kaphatják ezt a dolgozók a Cafeteria Trend Magazin szerint. A legritkábban alkalmazott megoldás, hogy tankönyvet, taneszközt vagy ruházatot kapnak a munkavállalók. Gyakoribb megvalósítási mód, hogy a szülők elvégzik a bevásárlást, és a munkáltató nevére kérnek az előbbi termékkörre vonatkozó számlát. Ezt követően a foglalkoztató térítheti ezek ellenértékét. A legtöbben kifejezetten iskolakezdési támogatásra szóló utalványt adnak, hiszen ez kevesebb adminisztrációval jár, mint a számlák gyűjtögetése. Éppen ez volt az indoklás annak a törvénymódosításnak is, mely 2013-ban már csak ezt az utat engedi kedvező adózással megvalósítani a munkáltatóknak.

A lap arra volt kíváncsi, mennyien vannak, akiket kedvezőtlenül érint a változás. A válaszadók 17 százaléka nem biztosít iskolakezdési támogatást, így nyilván rájuk nem lesz hatással a személyi jövedelemadó törvény átalakítása. 53 százalék nyilatkozott úgy, hogy ők eddig is az utalványos formát részesítették előnyben, így nem érinti őket a módosítás.

A felmérésben résztvevő munkáltatók 30 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ők bizony számoltak el számlákat az iskolakezdési támogatás kiadásánál, így jövőre bizony át kell gondolniuk a rendszert.

A jelenleg alkalmazott módszertől függetlenül sokan panaszkodtak arra, hogy a tankönyvek utalvánnyal való vásárlása nagy nehézséget okoz. Bár vannak már egyedi kezdeményezések ennek megoldására, de legtöbbször az iskolában osztott tankönyvekre az iskola nem fogadja be az iskolakezdési támogatásra szóló utalványokat.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen