Friss felmérés: ennyit dolgozunk

szerző: Jobline
2012 augusztus 30.

Kevesebbet dolgozunk, mint 25 éve - írja a Napi Gazdaság.

A KSH 2009-2010-es időmérleg-statisztikája szerint az átlagmagyar 517 percet - több mint 8,5 órát - alszik naponta, kereső- és jövedelemkiegészítő tevékenységgel 3 órát tölt, a háztartási és ház körüli munkák elvégzésére két órát szán, nagyjából ugyanannyit, mint tévézésre, a vásárlást viszont negyed óra alatt letudja, gyerekeivel pedig csupán fél órát foglalkozik. A kocsmába mindössze két percre ugrik be, de nem szán sokkal több időt az intim együttlétet is magában foglaló egyéb családi tevékenységekre sem - írja a Napi Gazdaság. A Központi Statisztikai Hivatal a 10-84 évesek napi időfelhasználását elemezte, a fenti számok korra, nemre, végzettségre való tekintet nélküli átlagot jelentenek.

Ha az iskolai végzettséget nézzük, az átlaghoz képest napi 20 perccel többet töltenek főállásukkal a szakmunkásképzőt végzettek, míg a diplomások esetében hasonló nagyságú, de ellentétes előjelű eltérést találunk. Háztartási tevékenység tekintetében nagyjából egységes a kép, gyermeknevelésnél pedig minél magasabb a végzettség, annál több időt töltünk a gyerekkel.

Településtípus szerinti összehasonlításban Budapesten vesz igénybe a legkevesebb időt a főfoglalkozás ellátása, 418 percet, ami 22 perccel kevesebb az országos átlagnál, de ugyanígy elmaradás látható a jövedelemkiegészítő tevékenységek esetében is, ami valószínűleg a magasabb bérekkel magyarázható.

Az 1986-87-es statisztikák szerint akkor a mostaninál napi fél órával többet, közel nyolc órát töltöttek a dolgozók a fő munkahelyükön, önképzésre viszont kevesebbet szántak.

munka  •  felmérés  •  alvás  •  szex  •  kocsma
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen