Félillegális keretek között dolgoztatnak a hazai munkaadók

szerző: Jobline
2012 szeptember 06.

Új módját találták meg a hazai munkáltatók az adóelkerülésnek - írja a Magyar Nemzet. A feketén is pénzt kapó alkalmazottak egy részét immár csak részmunkaidőre jelentik be.

Új formája jelent meg a minimálbéres adóelkerülésnek - írja a Magyar Nemzet.  Az adótanácsadók egyesületének elnöke, Zara László szerint egyes munkaadók csak négy- vagy hatórás részmunkaidőre jelenti be a tavaly még napi nyolc órában foglalkoztatott és minimálbért kereső alkalmazottait. Az érintett dolgozók így a legkisebb jövedelem háromnegyedét, felét kapják meg, legalábbis legálisan. De az érintett alkalmazottak alkalmazottak a valóságban ugyanúgy nyolc órát dolgoznak naponta, mint korábban, és keresetük is magasabb, ugyanis a minimálbér napi négy vagy hat órára eső része mellett zsebbe is kapnak pénzt. – A folyamat hátterében feltehetőleg a minimálbér év eleji emelése húzódhat meg – mondta Zara László, felelevenítve, hogy a legkisebb kereset nagysága a tavalyi 78 ezerről idén 93 ezer forintra szökött.

A minimálbér növelését illetően az elmúlt időkben különféle várakozások fogalmazódtak meg. Például az, hogy a legalacsonyabb juttatásra bejelentett, de a valóságban többet kapó személyek a korábbiakhoz képest nagyobb arányban vesznek majd részt a terhek viselésében, hiszen adóbevallásuk magasabb összegről fog szólni.

– A részmunkaidős minimálbéres adócsalás voltaképpen ezt a törekvést hiúsítja meg – nyilatkozta Zara László. Hozzátette, hogy most istömegek trükköznek a legkisebb keresettel, ami csak akkor szorulhat vissza, ha eltűnnek az adórendszerből a különbségek, és ha a hatóság a hatékonyabb ellenőrzési rendszert alakít ki.

 – A gazdaság szereplői nem ritkán a szűkös anyagiak szorítása elől menekülve folyamodnak a minimálbéres adóelkerüléshez – mondta az elnök, így szerinte a csalási módszer léte, terjedése szükségképpen összefügg a krízisből való kilábalás nehézségeivel.

munka  •  Magyarország  •  minimálbér  •  illegális
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen