Kérdések, amiket érdemes feltenni egy állásinterjún

szerző: Jobline
2012 szeptember 25.

Az állásinterjú végéhez közeledve minden jelölt lehetőséget kap arra, hogyha van kérdése, azt feltehesse. Mit érdemes ilyenkor mondani?

Szakértők szerint vétek lenne nem élni azzal a lehetőséggel az állásinterjún, hogy a pályázó kérdezhessen. Viszont sokan bizonytalanok, mit illik és mit nem szóba hozni. Legyenek sablonosak a kérdések, vagy inkább egyediek?

Először is érdemes testre szabott kérdéseket feltenni. Ha valami esetleg nem volt tiszta az állásinterjú során, vagy valamiről nem beszéltek elég részletesen, hozza szóba nyugodtan. Akik viszont nem érzik magukat jónak a rögtönzésben, összeszedtünk néhány olyan kérdést, amivel nem lehet mellé lőni.

Milyen kihívások azok, amikkel ebben a pozícióban találkozni lehet?

Ez a kérdés azt sugallja, hogy tisztában van azzal, minden állásnak lehetnek buktatói és nehézségei, de ön ezektől nem akar megijedni, hanem inkább felkészülne rájuk.

Le tudná írni, milyen egy átlagos nap/hét ebben a pozícióban?

A HR-es rögtön látja majd, hogy előre gondolkozik. A legtöbb pályázónak rövid távú céljai vannak, csak kapják meg az állást, utána jöjjön, aminek jönnie kell, bele sem gondolnak, milyen lehet a folytatás.

Mit tartana sikernek az első egy évben?

Mindenképp mutassa ki, nem csak magára gondol, hanem képes csapatban, cégben gondolkodni. Még szerencsésebb, ha olyan irányba tudja terelni a beszélgetést, amiben meggyőzheti leendő munkaadóját, hogy nem csupán egy szükséges minimumot akar teljesíteni, hanem tényleges sikerre utazik.

Mi ennek a sikernek a mércéje?

Az előző kérdés folytatása. Sok mindenre fény derülhet, mit is vár a leendő főnök. Tényleg azokat a tulajdonságokat, képességeket várja el, amiket megfogalmaztak az álláshirdetésben? Még időben kiderülhetnek a későbbre tartogatott kellemetlen meglepetések.

Mikorra várható döntés?

Ha meghatároznak egy időpontot, legalább addig sem fog minden telefoncsörgésre összerezzenni, vajon ők hívják-e. Egy korrekt vezető betartja a határidőket, és ha ezt a határidőt sem tudják betartani, le tudja vonni magában a következtetéseket.

állásinterjú  •  jelölt  •  kérdés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen