Karrier vagy család?

szerző: Jobline
2012 október 01.

A nők sokszor alacsonyabb bért kapnak, és alig jutnak felsővezetői vagy irányítói pozíciókba Magyarországon - derül ki a Work Force felméréséből.

A jelenség társadalmi szinten tapasztalható, de a megoldás a Work Force személyzeti tanácsadó szerint sokkal inkább a helyes egyéni döntésen múlhat. Magyarországon az elmúlt hetven évben radikális változásokon ment keresztül a nők munkában betöltött szerepének felfogása: a második világháború előtt a magyar társadalom a családi élet kézbentartását és igazgatását várta el tőlük, munkavállalásukat pedig nem nézte jó szemmel, majd a háborútól a rendszerváltásig terjedő időszakban kifejezetten a munkába járás lett az elvárás.

A KSH 1986-ban végzett felmérése szerint a dolgozó nők 81 százaléka tartotta fontosnak a munkavállalást. A rendszerváltás után, 1995-ben megismételt kutatás továbbra is azt mutatta, hogy a döntő többség szerint kiemelt szerepe van a munkának a nők életében. Mindkét kutatásban a nők túlnyomó része a részmunkaidős vagy otthon végezhető munkát részesítené előnyben, ami ma sem jellemző foglalkoztatási forma. Így továbbra is megmaradt számukra a kérdés: karrier vagy a család?

A nőkre a családi életben betöltött szerep többletfeladatot ró, míg a férfiak több energiát képesek a karrierjükbe fektetni. Több területen tapasztalható, hogy ugyanazért a munkáért többet fizetnek a férfiaknak, és jellemző adat, hogy amíg a diplomások nagyobbik része nő, a felsővezetők között az unióban mégis alig hat százalék körüli az arányuk. A hölgyeket erősen érinti az üvegplafon-jelenség, amikor bár minden adottság megvan, egy láthatatlan falon túl nem jutnak a vezetői ranglistán.

“A munkaerőpiacon alapvetően a tudás számít, de ha két azonos képességű emberről van szó, valóban előfordulhat hátrányos megkülönböztetés nőkkel szemben. Ugyanakkor az a gyakorlati tapasztalat, hogy nők némi kitartással minden területen képesek áttörni az előítéleteken. Sokkal nagyobb dilemma számukra, hogy a családra vagy a karrierre áldozzanak-e több időt. Egy felsővezetővel szemben például manapság olyan erős elvárások vannak, amelyek mellett korlátozott idő jut a családra” – hangsúlyozta Csákvári Róbert, a Work Force ügyvezető igazgatója.

karrier  •  fizetés  •  család  •  Work Force
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen