Ezeket ne higgye el egy állásinterjún

szerző: Jobline
2012 november 09.

Bosszantó, de az állásinterjún olykor a HR-es sem teljesen őszinte a pályázóhoz.

"Halkan megsúgom, hogy ön a legesélyesebb erre a pozícióra"

Tényleg? Az összes többi jelöltet már meghallgatták, nincs hátra senki? Elképzelhető, de ne dőljön be. Lehet, tényleg sikert aratott, de nem tudhatja, még hány embert fognak meghallgatni ön után, akik legalább annyira jók lesznek.

"A magánélet legalább olyan fontos, mint a munka"

Ez tényleg jól hangzik. De vajon így is van? Milyen a hozzállás az esetleges távmunkához? Megengedik, hogy otthonról dolgozzon, ha beteg a gyerek, vagy van lehetőség rugalmas munkaidő beosztásra? Ha ezeket a válaszokat tisztázza, jobban képbe fog kerülni, hogy a cégnél tényleg így gondolják-e ezt a mondatot, vagy csupán üres frázis.

"Előnyös feltételeket biztosítunk"

Valóban? Ha nyáron hosszabb időre szeretne elmenni szabadságra, kivitelezhető, vagy nem engedik el? Vagy olyankor is magával kell vinnie a munkáját? Ha ezekre a kérdésekre nem a válasz, a hajára kenheti az előnyöket.

"Még nem született megállapodás, mekkora jövedelmet adhatunk"

Húzza be a vészféket! Miért nem döntötték el, mennyit szánnak az új munkatárs díjazására? Ezen nem menet közben kell elgondolkozni, hanem a pozíció meghirdetésénél (fejben) be kell lőni egy bizonyos sávot, amin belül lehet alkudozni. Tehát ez elég amatőr kitérés, lehet a HR-es is tisztában van vele, hogy megalázóan alacsony összeget fognak felajánlani önnek.

"Segítséget/Képzést nyújtunk"

És ez miben merül ki? Használati útmutatót kapunk, vagy kineveznek mellénk egy mentort? Vannak vállalatok, ahol tényleg szerveznek cégen belüli képzéseket, néhol viszont online tanfolyamokat ajánlanak. Tisztázza, a HR-es mire is gondol pontosan.

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen