Szakmánként változtatnák a minimálbért

szerző: Jobline
2012 november 27.

A vállalkozások által javasolt 2,6 százalékos emelés révén a jelenlegi havi 93 ezer forintos legkisebb bért nagyjából 95 500 forintra, a garantált bérminimumot pedig 108 ezerről 111 ezer forintra növelnék. A szakszervezeti oldal viszont legalább a várható infláció mértékének megfelelő emelést szorgalmaz - írja a penzcentrum.hu.

Legfeljebb 2,6 százalékkal emelnék a minimálbért és a szakmunkás bérminimumot 2013-ban a munkaadók - közölte az MTI érdeklődésére Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ-Coop Szövetség elnöke a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) hétfői ülését követően.

Dávid Ferenc hozzátette: a VOSZ javasolni fogja, hogy a megállapodásba foglalják bele, hogy a munkaadók tárgyalási kötelezettséget vállalnak a bérrel kapcsolatban.

Felmerült az is, hogy a nagyon bérérzékeny ágazatokra a munkahelyek megtartása érdekében ágazati minimálbért vezetnének be, és javasolnák a jobb helyzetben lévő munkaadóknak, hogy ha megtehetik, ne csak a törvényben meghatározott kötelező bért adják, hanem annál többet.

Forrás: Végel Dániel

Az idén július elsejétől hatályos új munka törvénykönyve felhatalmazza a kormányt, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbért állapíítson meg. Annak meghatározásakor figyelembe kell venni az egyes nemzetgazdasági ágazatok és földrajzi területek munkaerő-piaci sajátosságait is.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke nem optimista a megállapodás lehetőségével kapcsolatban. Hangsúlyozta: a szakszervezeti oldal továbbra is legalább az infláció mértékével történő béremelést szeretne, ezen mérték alatt "nincs megállapodás".

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen