Többet keresnek majd a nők a férfiaknál - állítólag

szerző: Jobline
2012 december 03.

A felsővezetők kiválasztására szakosodott vezető nemzetközi tanácsadó cég, a Stanton Chase belga irodájának partnere szerint egyre több kutatás bizonyítja, hogy a női vezetők foglalkoztatása mérhető üzleti sikereket eredményez. Karine Becker a Stanton Chase Hungary szűkkörű üzleti reggelijén mutatta be kutatásai összegzését a budapesti Four Season’s hotelben.

Jelenleg a nemzetközi társaságok felsővezetésének 7 százaléka és a menedzserek alig több mint 30 százaléka nő. Pedig azon vállalatok, amelyek vezetésében több nő található, mind az értékesítést, mind a pénzügyi adatokat tekintve látványosan jobb eredményeket érnek el, mint a nagy férfi többséggel vezetett cégek. A Catalyst kutató és tanácsadó cég munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a befektetett tőkére vetítve 26 százalékkal jobb mutatókat produkálnak azok a cégek, amelyek felsővezetésében legalább három nő található.

Már egy 2009-es Boston Consulting Group (BCG) tanulmány is felhívta a figyelmet arra, hogy csendes forradalom zajlik a világban és az üzleti életben. A tanácsadó cég kimutatta, hogy a gazdasági sebek begyógyításának egyik legfőbb eszközei maguk a nők lesznek, akiknek 2014-ig 5.000 milliárd dollárnyi értékkel nő az összesített jövedelmük, ami nagyobb, mint Kína és India együttes gazdasági növekedése ugyanezen időszak alatt. Azaz a nők egyre meghatározóbb szerepe ma már nem kívánság, hanem valós trend. Olyannyira, hogy a BCG szerint 2028-ban az USA-ban a nők átlagosan már többet fognak keresni, mint a férfiak.  A McKinsey kutatása alapján 2040-re 24 millió magasan kvalifikált munkakörben lesz munkaerőhiány Európában, s ennek egy részét az egyre nagyobb arányban munkát vállaló nők tudják majd betölteni. Van tehát tér a felzárkózásra, hiszen jelenleg a nők rendelkeznek az egyetemi végzettségek 59 százalékával, mégis a diplomát igénylő pozícióknak csak az 50%-át birtokolják.

“Noha a vezető cégek 85 százaléka zászlajára tűzi a nemek esélyegyenlőségének az ügyét, mégis csak 20 százalékuknak van célzott “női toborzási stratégiája”. Amit felsővezetők kiválasztására szakosodott tanácsadó cégként tehetünk, az az, hogy minden lehetséges pozícióra legalább egy női jelöltet is bemutatunk” - jelentette ki Nagy Norbert, a Stanton Chase magyarországi irodájának ügyvezető partnere.

A gyakorlatban a vállalatok többségének toborzási-, interjú- és szervezetfejlesztési stratégiáiban még mindig előnyt élveznek a férfiak. Pedig a vezetőkkel szemben támasztott elvárások jelentős részében (intellektuális motiváció, inspiráció, participatív döntéshozatal, a vállalati elvárások és ösztönzők emberközpontú működtetése), a nők erősebb alapokkal rendelkeznek, mint sok férfitársuk.

A sorozatos kutatások egyre inkább rávilágítanak a nők szerepének fontosságára, amely révén a jövőben jelentős változások várhatóak a gyengébb nem gazdasági életben betöltött szerepét illetően.
 •  fizetés  •  férfi  •  jövedelem
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen