A szakszervezetek nem állapodhattak meg a minimálbérről

szerző: Jobline
2012 december 05.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) kompromisszumos javaslata a minimálbérek 2013. január 1-i összegére 98 000 Ft/hó, a garantált bérminimumra 115 000 Ft/hó volt. Ennél alacsonyabb összegben nem állapodhattak meg a szakszervezetek a munkáltatói oldallal, mert a minimálbérek vásárlóértéke már most is a létminimum alatt van, és a fenti összegeknél alacsonyabb emelés tovább növelné a létminimumhoz képesti lemaradást - közölte a szövetség.

A MOSZ nem állapodhatott meg a kötelező minimálbérek vásárlóértékének további csökkentésében azért sem, mert míg a szakszervezetek által igényelt minimálbéremelés forrásai a munkáltatók többségénél rendelkezésre állnak, a szükséges és lehetséges korrekciót biztosító szervezett érdekegyeztetés feltételei csak kevés munkahelyen adottak. Az új Munka törvénykönyve ráadásul még ebben a szűk körben is meggyengítette a szakszervezetek korábbi tárgyalási pozícióit.

Az egyre inkább terjedő munka melletti szegénység visszaszorítása érdekében a MOSZ közös állásfoglalásra kérte fel a munkáltatókat és a kormányt az alábbi pontokban:

a. Ahol a vállalkozás pénzügyi helyzete megengedi, a béremelés mértéke a 140 000 Ft/hó alatti bérek esetében érje el a 10 000 Ft/hó összeget! A 10 000 Ft/hó bruttó béremelés mellett kerülhető el az alacsony keresetű körben a vásárlóerő/létminimum arány további romlása.

Továbbra sincs megállapodás a minimálbérről
Továbbra sincs megállapodás a minimálbérről
Forrás: Stiller Ákos

b. Amennyiben a kormány által megállapított kötelező minimálbéremelés összege elmarad a szakszervezetek által igényelt mértéktől, a felek 2013. április 30-ig ismételten tekintsék át a minimálbérek és a megélhetési költségek viszonyát!

c. Az új Munka törvénykönyve vonatkozó rendelkezései ne szolgáljanak ürügyül a műszakpótlékok csökkentésére!

d. A munkáltatók ne hozhassanak a bérekre, a pótlékokra, illetve a béren kívüli juttatásokra vonatkozó döntést a munkahelyi szakszervezetekkel folytatott előzetes konzultáció nélkül! 

e. A bértárgyalások előkészítését szolgáló bér-, munkaügyi és gazdálkodási információk átadása ne legyen visszautasítható a szóban forgó adatok üzleti titokká minősítésével!
 
A felsorolt pontokban kötendő megállapodás mérlegelésénél tárgyalópartnereink figyelmébe ajánlotta a MOSZ, hogy az egészséges élethez való jog alapvető emberi jog, ami az alacsony bérű munkavállalókat is megilleti. A munkaképesség megőrzése, fejlesztése és az ehhez elengedhetetlen munkajövedelem biztosítása a vállalkozók és a munkavállalók közös érdeke.

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen