Így verik át e-mailben az álláskeresőket

szerző: Jobline
2012 december 27.

Sokszor létező cégek, de van, amikor fantom vállalatok nevében küldenek ki munkaajánlatokról szóló e-mailt a gyanútlan álláskeresőknek. De hogyan lehet felismerni a kamu ajánlatokat?

Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás portálja összegyűjtött néhány olyan szempontot, amik alapján könnyen eldöntheti, igazi vagy ál-állásokat kínáló levelet kapott.

Ismeri az állásajánlat küldőjét? Ön kezdeményezte a kapcsolatfelvételt, például olyan módon, hogy feliratkozott valamilyen levelezési listára vagy e-mailes alert (figyelmeztetési) szolgáltatásra?

Ismeri a vállalatot? Ha még sohasem hallott a vállalatról, alaposan keressen utána – és ne csak a vállalat weblapját nézze meg! Például a vállalatról szóló sajtójelentéseknek is utánaolvashat.

Ne feledje, hogy egyes csalók jó hírű vállalatok vagy az egy komplett, létező hálózat nevével is visszaélhetnek, hamis e-mail címeket és/vagy félrevezető domain neveket használhatnak!

Soha ne válaszoljon olyan állásajánlatra, amely pénzküldéssel vagy -fogadással jár, vagy a munkaadó azt állítja, nem tud bankszámlát nyitni, nem kapta meg az adóazonosító számot, nem tud pénzt utalni stb.!

A felvételi eljárás során webes űrlapon soha ne küldjön el pénzügyi adatokat! Egyetlen jó hírű vállalat sem kezdi a felvételi eljárást azzal, hogy elkéri a bankszámlaszámát vagy a hitelkártya-adatait!

Mielőtt egy e-mailben kapott telefonszámot felhívna, győződjön meg róla, hogy az egy közönséges – és nem egy drága, emelt díjas – telefonszám!

álláskereső  •  állás  •  e-mail
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen