Béremelést vagy cafeteriát adjanak a dolgozónak?

szerző: Jobline
2013 január 10.

A Devise Hungary és a Nemzeti Üdülési Szolgálat együttműködésében készült, frissen lezárt “Mi lesz a bérekkel és juttatásokkal 2013-ban?” kutatás adatai alapján a válaszadó munkáltatók 21 százaléka még nem tudja például, hogy mit csináljon a béren kívüli juttatások tekintetében az idei évben. Információt gyűjt többek között a kutatás adataiból, hogy adjanak-e vagy sem? Ha igen, akkor mit, milyen keretösszeggel? Bért emeljenek-e vagy juttatásként fizessék-e ki? Fontos szempont. Zsebre megy.

Azok a szervezetek ugyanis, melyek idén biztosítanak béren kívüli juttatást a munkavállalóiknak, 66 százalékban azért teszik, mert kevesebbe kerül, mint a bérként történő kifizetés; 55 százalékuk a munkavállalók megszokása és elvárása miatt; s harmadik döntési szempontként veszik figyelembe csupán a motivációs eszközkénti használatot – miközben eredetileg a cafeteriát ezért találták ki. A cégek 22 százaléka azért a társadalmi felelősségvállalást is szem előtt tartja (több szempontot is megjelölhettek egyszerre a válaszadók) e témában, így például olyan elemeket is nyújt, amivel gondoskodik (sokszor a munkavállaló helyett) a rekreációról, a pihenésről, az egészségről vagy akár a napi egyszeri meleg ételről.

Az 584 munkáltató adataira épülő kutatás árnyalt képet mutat a hazai gazdaságról. (A résztvevők 207 ezer teljes munkaidős, 21 500 részmunkaidős munkavállalót foglalkoztatnak az ország minden részében, minden szektorában, a mikrovállalkozásoktól a legnagyobb hazai cégekig bezárólag.)

Míg a munkáltatók 42 százaléka 2012-ben és 2013-ban is ugyanolyan keretösszeggel nyújt béren kívüli juttatást, 16 százalékuknál sem korábban nem volt, sem ezután nem lesz ilyen lehetőség. Miközben a válaszadók 11 százaléka növeli idén a tavalyi keretösszeget, lesznek, akik csökkentik (2 százalék) vagy akár megszüntetik (3 százalék). E kettőt épp kiegyenlítik azok (5 százalék), akik most döntöttek arról, hogy frissen vezetik be a cafeteriát - tette hozzá Dara Péter, a Devise Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Akik már döntöttek arról (a válaszadók 61 százaléka), hogy lesz náluk béren kívüli juttatás az idei évben, átlagosan 251.887,- Ft-os keretösszeget biztosítanak.

Milyen elemekkel?

E téren a választási lehetőség eddig is nagy volt. Ráadásul épp ma jelentette be a konferencián Kocsmár Kornél, a Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezető igazgatója, hogy az eddigi Erzsébet-utalvány helyett január 15-től már négy elem lesz a rendszerben, magasabb keretösszeggel (havi 8n 000 Ft/fő értékig kedvezményes adózással) :

Étkezési Erzsébet-utalvány
Ajándék Erzsébet-utalvány
Iskolai Erzsébet-utalvány
Szabadidő Erzsébet-utalvány

Nincs könnyű helyzetben egyik munkáltató sem, amennyiben felelős döntést szeretne hozni. Sok mindent kell mérlegelnie.

Például: A piac meghatározó szereplője szeretne-e lenni a munkavállalók kompenzációs csomagja terén? Vagy inkább követi a versenytársakat?

Mi a cél? Megtartani a dolgozókat vagy elcsábítani másoktól? Avagy éppen csak a túlélés a célkitűzés?

bér  •  fizetés  •  cafeteria  •  béremelés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen