Mik a legjobb és a legrosszabb szakmák?

szerző: Jobline
2013 január 29.

Mitől lesz egy munka jó vagy rossz? Az nbcnews.com szerint a legrosszabb munkák fizikailag megterhelik a szervezetet, nem fizetnek jól, és még a munkakörülmények is veszélyesek.

A CareerCast a Bureau of Labor Statistics (BLS, az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala) közösen mérték fel, mik mostanában a legjobb, illetve a legrosszabb munkák. A felmérésben vizsgálták a fizikai megterhelést, a munkakörülményeket, és persze a fizetést - tette közzé az nbcnews.com.

A legjobb: online munkavállalónak lenni

Elsősorban az olyan nagyvállalatok alkalmaznak online dolgozókat, mint a Google, Yahoo, Facebook, vagy a Twitter. Az ilyen munkavállalókat minimális stressz éri, a fizetés pedig kiemelkedő. Nem csoda, hiszen épp a két legjobban menő iparágat fedi le a szakma, a webes alkalmazásokat és a közösségi hálózatokat. Ráadásul otthonról is lehet végezni, így rengeteg időt megspórol a dolgozó. A BLS szerint 2018-ra 42 százalékkal megurgrik az online munkavállalók száma.

Második legjobb: matematikus

Érdekes, hogy Amerikában matektanárnak lenni igencsak kifizetődő. Az átlagos éves jövedelem 95 ezer dollár körül mozog, ráadásul különösebb fizikai igénybevételt sem jelent. Persze nem árt, ha az illető szereti a gyerekeket is. Ha ez utóbbi hiányzik, még mindig szükség lehet matematikai problémák megoldására üzleti, valamint ipari környezetben.

Harmadik helyen a kockázatlebíráló

Elemzi a balesetek, halál, betegségek, lopás, vagy természeti katasztrófák valószínűségét. A munkakörnyezetet teljesen jónak ítélik Amerikában, illetve az éves fizetés se rossz, évente 87 ezer dollárt is lehet vele keresni. Jelenleg körülbelül 20 ezren dolgoznak kockázatelbírálóként, de a következő 7 évben 21 százalékos emelkedést várnak a foglalkoztatásban.

És íme a legrosszabbak:

Első helyen a rakodó munkás áll

Komoly fizikai megterheléssel jár, sokszor veszélyes körülmények között dolgoznak, és a fizetés sem túl magas. Akár éjszaka is sor kerülhet a munkavégzésre, és mindegy, hőség van-e, vagy fogvacogtató tél, a munkát minden időjárási körülményben el kell végezni.

Favágó

Bár egész nap a szabadban vannak, nagyon stresszes és veszélyes szakma, a munkahelyi balesetek aránya kiugróan magas náluk. Amerikában 66 ezren dolgoznak bejelentve favágóként, és 2018-ig várhatóan 6 százalékkal nőhet a foglalkoztatásuk, ami jelentősen elmarad az átlagtól.

Tetőfedő

Szintén nem ideálisak a munkakörülmények, nagyon sok baleset szokott történni munkavégzés közben. A remek fizikai kondíció és az egyensúlyérzék náluk elengedhetetlen, és az se hátrány, ha nem félnek a magasban.

karrier  •  felmérés  •  állás  •  szakma
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen