Mennyi foglalkoztatottunk van?

szerző: Jobline
2013 január 31.

A GKI szerint a foglalkoztatásban sokkal rosszabb lehet a valóság a statisztikánál.

A GKI csütörtöki közleményében kifejti, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lakossági felmérése nem tesz különbséget abban, hogy mely országban történik a jövedelemszerzés, vagyis a foglalkoztatottak számának emelkedése akár a külföldi idénymunkát végzőkből is adódhat. Másrészt, ha igaz, hogy a munkaképes korú népesség 6,5 százaléka külföldön dolgozik - többségük feltehetőleg családjával együtt -, akkor ők teljes mértékben kimaradnak a lakossági statisztikákból. A GKI szerint a mostanában napvilágot látott adatok, amelyek szerint félmillió dolgozhat külföldön, "komoly kérdéseket vet fel a lakossági megkérdezéssel zajló adatok megbízhatóságáról".

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a héten beszélt arról, hogy jelenleg "félmillió kitűnő magyar munkavállaló" dolgozik külföldön. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy Matolcsy György nagykövetségektől kapott becsült adatokra hivatkozott, amelyek alapján körülbelül 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában (nagyrészt Londonban), mintegy 100 ezer munkavállaló Németországban (jellemzően Berlinben, Bajorországban és  Baden-Würtenbergben), körülbelül 50 ezren Ausztriában és 50 ezren az unió többi országában.

Magyarországon kétféle hivatalos statisztika van a foglalkoztatás mérésére. Az egyik a lakosság megkérdezésén, a másik a vállalatok, intézmények adatszolgáltatásán alapul. A két adat éveken keresztül nagyjából együtt ingadozott, majd 2011 elejétől trendjében is elvált egymástól. 2012 őszén a vállalati adatok alapján 2,7 millió foglalkoztatott dolgozott Magyarországon, ezzel szemben a lakossági adatok alapján 3,95 millió főt foglalkoztattak.

A lakosság körében végzett felmérésben értelemszerűen a Magyarországon élő, itt elérhetők tudnak részt venni. A külföldön dolgozók adatai abban az esetben kerülhetnek a felmérésbe, ha a háztartás egy része Magyarországon él. Amennyiben azonban az egész háztartás külföldre költözik, akkor válaszaik nem kerülhetnek be. Szintén kimaradnak azok, akik szándékosan titkolják el külföldi munkájukat. Vagyis a külföldön dolgozókat megkérdezni nem tudjuk, de a mintavételt követő kivetítésbe őket is beleszámoljuk. Egy példával élve: ha 100 főből 10 külföldön dolgozik, akkor csak 90-ből tudok mintát venni. Ha a mintán 50 százalékos aktivitást mérek, akkor ez a 100 főre vetítve 50 főt jelent. A valóságban azonban csak 45 fő dolgozik belföldön, hiszen 10 fő elhagyta az országot. Így a teljes népességre vetített foglalkoztatási arány felülbecsli a Magyarországon dolgozók számát.

Hozzáteszik: ez a felülbecslés az elvándorlással egyre erősebb lesz, ez látható a két statisztika eltérésén is.

foglalkoztatás  •  GKI  •  statisztika
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen