Bébiszitter cafeteriát vezetnének be

szerző: Jobline
2013 február 12.

Bébiszitterre, ápoló alkalmazására felhaszálható cafeteria bevezetését javasolja a Népesedési Kerekasztal - írja a Heti Válasz. A nők munkavállalásának segítése mellett munkahelyeket is teremtene és a gadaságot is fehérítené az új juttatás.

Állítólag Franciaországban már bevált az a gyakorlat, hogy a munkaadó támogatást nyújt a kisgyermekes családoknak egy otthoni segítő felvételéhez akár a gyermek betegsége vagy csak egy szabad este idejére. Jellemző probléma, hogy sok nőnek nincs segítsége, mások pedig nem találnak munkát. A gondozói szektor erősítése mindkét problémán segíthet - írja a Heti Válasz.

A Népesedési Kerekasztal azt javasolja, hogy az ilyen célú utalvány kerüljön be a magyarországi munkáltatók által adómentesen adható béren kívüli juttatások körébe, tehát a munkavállalók és ne szolgáltató szervezetek kapják a pénzt. A kedvezmény ápolásra szoruló hozzátartozók napközbeni ellátására és gyermekfelügyeletre is felhasználható volna.

Az intézkedés elhárítaná a nők munkaerő-piaci megjelenésének egyik fő akadályát, a fizetett gondozás, ápolás munkahelyeket teremtene, illetve egy ma tipikusan feketén működő szektor kifehérítéséhez is hozzájárulna. A program oktatási részéhez a kerekasztal szerint uniós támogatást is lehetne igényelni.

Míg a nők otthon vannak, maguk végeznek olyan tevékenységeket, amelyeket napi 8-10 óra távollét esetén másoktól kénytelenek megvásárolni, így a női foglalkoztatás egyszázalékos bővítése 1,15 százalékos pótlólagos munkaerő-keresletet teremt.
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen